Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland svarar på USA:s sanktioner – utvisar tio amerikanska diplomater: "Inte en enda sanktion förblir obesvarad"

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 20:21.
En bister rysk utrikesminister Sergej Lavrov i närbild.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov informerade om Kremlins motåtgärder på fredagen.
Bild: Tass/All Over Press

På torsdagen införde USA sanktioner mot Ryssland på grund av anklagelser dataintrång, försök till valpåverkan och andra fientliga åtgärder. Nu kommer Ryssland som svar att utvisa tio amerikanska diplomater.

Det bekräftar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på fredagen. Kremlin kommer också att lägga till åtta tjänstemän på sin sanktionslista och försöka stoppa amerikanska icke-statliga organisationer från att lägga sig i den ryska politiken.

Bland de svartlistade amerikanerna finns Trumpadministrationens nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, nuvarande chef för den nationella underrättelsetjänsten Avril Haines och FBI-direktören Christopher Wray.

Ryssland kommer inte att vidta några åtgärder mot amerikanska företag i landet, men enligt myndigheterna har Ryssland möjlighet att skada den amerikanska ekonomin ifall USA fortsätter införa sanktioner.

Rysslands utrikesministerium sade att inte en enda av USA:s sanktionsvågor kommer att förbli obesvarad.

Tidigare på fredagen sade Kremlins talesperson Dmitrij Peskov att de amerikanska sanktionerna är "oacceptabla".

President Joe Biden har föreslått att han och president Vladimit Putin ska träffas och diskutera det politiska läget. Också Ukrainas president vill se ett sådant möte.

– Putin har gång på gång sagt att vi vill samtala, så länge våra motparter är redo att göra det. Sett ur det perspektivet är det mycket möjligt att Putin och Biden träffas, sade Peskov på fredagen innan motsanktionerna bekräftades.

Källor: APTN, TASS, Reuters