Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

Från 2021
En äldre person i rullstol. Bakom honom står en man som håller en hand på hans axel.
Bildtext Den psykofysiska belastningen hos arbetare bidrog tydligt till en ökad vilja att sluta.
Bild: LightField

Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig, rapporterar nyhetsbyrån STT. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä.

Enligt undersökningen övervägde 39 procent av äldrevårdsarbetare att sluta jobba inom äldreomsorgen år 2015, jämfört med 26 procent år 2005.

Fler och fler anställda känner sig mentalt och fysiskt utmattade efter en arbetsdag och lider av arbetsrelaterad ryggsmärta och sömnsvårigheter. Arbetsbelastningen har ökat, särskilt inom hemvården.

Den psykofysiska belastningen hos arbetare bidrog tydligt till en ökad vilja att sluta.

– Viljan att sluta påverkades också av upplevelser av att arbetsuppgifter inte alltid är vettiga och att pappersarbete tar upp för mycket tid, säger forskningsdoktor Lina Van Aerschot i ett pressmeddelande.

– Dessutom finns det inte tillräckligt stöd från högre håll.

Arbetsbelastningen för hemsjukvården har ökat då bland annat dygnet runt-vård har minskat, särskilt bland personer med demens över 90 år.

Nu bor äldre människor som behöver mycket vård hemma och får hemvård i stället.

Om problemen med utmattande arbete inte kan hanteras blir det svårt att locka flera arbetstagare. Och då lider äldreomsorgen.

– Belastningen kan minskas med hjälp av mera bemanning och flera resurser. Man borde också satsa på att förbättra dygnet runt-vård, säger forskningsdoktor Antero Olakivi.