Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Space X får flyga nästa grupp astronauter till månen – siktar på 2024

Från 2021
Uppdaterad 17.04.2021 07:49.
En illustration över rymdfarkosten som ska landa på månen 2024. Farkosten är en del av Nasas projekt Artemis.
Bildtext En illustration över rymdfarkosten som ska landa på månen 2024. Farkosten är en del av Nasas projekt Artemis.
Bild: Space X

Det privata rymdbolaget Space X ska bygga USA:s nästa raket som ska landa på månen. Det preliminära målet är att två astronauter ska landa på månen i den nya farkosten inom tre år. Senast en människa besökte månen var 1972.

Det blir mångmiljardären Elon Musks företag Space X som får bygga USA:s nästa månlandare. Företaget vann amerikanska rymdstyrelsen Nasas upphandling. Avtalet är värt 2,9 miljarder dollar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I december valde Nasa ut 18 astronautkandidater. Av dem kommer fyra att få åka till rymden, varav två ska få tillbringa en vecka på månen. Enligt Nasa ska den ena vara en kvinna. Målet är att månlandningen ska ske 2024.

– Nasa och våra partners kommer att utföra den första bemannade månlandningen under det här århundradet. Samtidigt tar Nasa ett steg i rätt riktning gällande jämställdhet, säger Kathy Lueders, direktör vid Nasa.

Målet är ett besök på Mars

Månfärden är en del av Nasas projekt som går under namnet Artemis. Projektets mål är att mer långsiktigt etablera sig på månen och slutligen också skicka astronauter till mars. Även europeiska ESA är en del av projektet. Utöver den första kvinnan ska också den första icke-vita personen få landa på månen inom en snar framtid.

Innan de två utvalda skjuts iväg till månen har Nasa krävt ett genrep där en obemannad farkost ska skjutas iväg och landa på månen. Det här gör man för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Space X som Elon Musk grundat har också tidigare samarbetat med Nasa och lyckats bra. I fjol blev Space X det första privata företaget som transporterat besättningsmedlemmar till den internationella rymdstationen ISS.

Också en annan miljardär, Jeff Bezos som grundat Amazon deltog i Nasas upphandling, men förlorade alltså mot Elon Musks företag. Men Nasa försäkrar sig om att fler intresserade aktörer behövs i framtiden eftersom trafiken till månen nu ordentligt ska dra igång.

Diskussion om artikeln