Skräckscenariot som ledde till flyttat kommunalval baserade sig på ensidig statistik – "men med dålig tur kunde det ha blivit verklighet"
Institutet för hälsa och välfärd THL gjorde i början av mars en prognos för hur coronaläget skulle utvecklas i Finland. De målade upp ett skräckscenario där 2 600 - 11 200 personer skulle smittas av coronaviruset dagligen. Prognosen är långt ifrån verkligheten.
Redan i en månads tid har coronafallen sjunkit och ligger nu omkring 200 - 450 nya fall varje dag.
Den dystra prognosen som THL utarbetade bidrog till att kommunalvalet flyttades från april till juni, enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson från SFP. Justitieministeriet bad om THL:s beräkning bara en dag innan beslutet om att flytta kommunalvalet fattades.
Dagen då ministeriet bad om prognosen var de som utarbetar liknande prognoser vid THL på semester, enligt Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen vid THL. Institutet gjorde en prognos baserat på hur läget såg ut efter årsskiftet och utgick från hur läget i värsta fall kan utvecklas.
– Vi använde samma mallar som våra anställda använder vid sina uträkningar. Vi räknade och utarbetade en prognos där man inte kunde ta restriktionernas inverkan i beaktande, säger Mika Salminen till nyhetsbyrån STT.
I stunden var Justitieministeriet tvunget att snabbt fatta ett beslut om kommunalvalet. Trots att THL fick bråttom kan man inte skylla på ministeriet, menar Salminen.
– Brådskan berodde inte på dålig planering utan på att epidemin utvecklas snabbt. Just då ökade antalet coronafall. Men trots att prognosen gjordes i all hast kunde den med dålig tur ha blivit verklighet. Det fanns belägg för det här i flera andra europeiska länder, som till exempel i Estland där fallen ökade, säger Salminen.
"Prognosen var helt rätt gjord"
Arto Jääskeläinen som är ansvarig för kommunalvalet vid Justitieministeriet uppger dessutom att man vid ministeriet inte förstod att ytterligare fråga om vad sannolikheten är att prognosen blir verklighet.
– Vi förhandlade inte om det här. Statssekreteraren bad om uttalandet som kom som sådant till partisekreteraren. Salminen presenterade prognosen på ett möte och jag gissar att ingen av oss hade möjligheten att ifrågasätta expertmyndigheternas syn på saken, säger Jääskeläinen.
Enligt Simopekka Vänskä som gör prognoser för hur coronaläget utvecklas vid THL säger att prognosen som var en orsak till att kommunalvalet flyttades var korrekt gjord och stämde. Det handlade om en matematisk kalkyl om hur läget kan utvecklas.
– Besluten som fattades i mars som ledde till färre kontakter kom i grevens tid, säger Vänskä.
Besluten om nya restriktioner, till exempel att stänga restaurangerna, ledde till att fallen minskade och blev färre än vad modellen förutspådde, enligt Vänskä.
Två sidor av samma mynt
Enligt experter som STT talat med var ett av de stora problemen att beslutsfattare som läste THL:s uttalande endast fokuserade på värsta möjliga scenario och inte både på bästa möjliga och sämsta möjliga utfall.
När det gäller framtiden finns det alltid två sidor. I ett optimistiskt scenario dämpar restriktioner och vacciner epidemin. I ett pessimistiskt scenario sprider sig de nya virusvarianterna ytterligare och människor följer inte restriktionerna tillräckligt bra.
– I uttalandet hade man i ord beskrivit både det negativa och positiva scenarierna, men med siffrorna hade man endast presenterat det pessimistiska scenariot, säger professor Lasse Leskelä vid Aalto universitetet som undersöker coronaprognoser till STT.
I uttalandet nämnde THL att restriktioner antagligen leder till färre kontakter, men effekten kommer med en fördröjning. Hur bra restriktionerna biter och minskar på coronafallen kan man inte veta i förväg, enligt Leskelä.
– Om någon läser THL:s uttalande i brådskan så fokuserar man lätt endast på siffrorna för ett potentiellt skräckscenario. Men om någon har läst det här slarvigt och endast fattat beslut baserat på siffrorna är det oroväckande, säger Leskelä.
För att vara ännu tydligare borde man också ha haft med de positiva matematiska uträkningarna enligt Leskelä. Men att göra en prognos för nio veckor framåt där restriktionernas inverkan också tas i beaktande skulle ha varit väldigt utmanande och framför allt tidskrävande enligt honom.
Att valet flyttades har ändå gett tilläggstid för att planera specialarrangemang som man inte skulle ha hunnit med om valet inte skulle ha flyttats. Tiden för förhandsröstningen har till exempel förlängts och i år kommer det att vara möjligt att rösta från sin bil.
Källa: STT