Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fint formbesked av Sandra Eriksson – satte finländskt rekord i landsvägslöpning trots rejäl motvind och älg på upploppet: "Det var en ny twist"

Från 2021
Sandra Eriksson under terräng-FM 2020.
Bildtext Sandra Eriksson visar fin vårform. (Arkivbild)
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Efter ett par tunga säsonger verkar Sandra Eriksson vara i toppform igen. Eriksson satte nytt finländskt rekord på fem kilometer landsvägslöpning på fredagskvällen. Hon klockades för tiden 16.19 vilket är nio sekunder bättre än Annemari Kiekara tidigare rekordnotering.

Eriksson var den enda damen som ställde upp i tävlingen i Jordbro i Sverige.

– Jag fick fin draghjälp av de sju männen i fem meter och sen blev det sololöpning i 4995 meter. Inget vindskydd med andra ord, säger Eriksson i ett inlägg på Instagram.

Den 31-åriga Erikssons personliga rekord på fem kilometer landsvägslöpning är 15.58 från 2018, men finländska rekord har noterats först från och med 2019.

Hon hade som mål att löpa under 16 minuter men en rejäl motvind under de första tre kilometerna grusade den drömmen.

Enligt inofficiell tidtagning sprang hon de fem kilometerna som följer: 3.06, 3.20, 3.17, 3.13 och 3.10.

– Banan var snabb men tyvärr var det väldigt blåsigt och motvind, så chanserna till riktigt bra tider försvann ganska snabbt. Hoppas jag kan kapa rekordet rejält nästa gång, säger hon.

På upploppet fick deltagarna oväntat publikstöd. En älg tittade nyfiket på löparna, vilket Eriksson uppskattade.

– Det var en ny twist. Men i dessa tider då man inte får ha publik så får man vara tacksam över alla som kommer och hejar, även om det råkar vara vilda djur.