Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Han var omtyckt av alla" – britterna sörjer prins Philip som jordfästes på lördagen

Från 2021

Ett sista farväl av prins Philip

Hertigen av Edinburgh jordfästes i St George's Chapel i Windsor på lördagen. Han har beskrivits som "nationens farfar". Prins Philip dog den 9 april, 99 år gammal.

Drottning Elizabeth II tog farväl av sin make prins Philip på lördagen. Det blev ingen stor statsbegravning utan en mer avskalad ceremoni, på grund av hertigen av Edinburghs önskemål om att undvika för mycket spektakel och på grund av coronarestriktionerna.

Ceremonin ägde rum privat i kyrkan St George's Chapel vid Windsor Castle efter en nationell tyst minut som inleddes och avslutades med kanonskott.

Militärer stod i formation framför Windsor Castle då kungafamiljens bilkortege åkte mot St George's Chapel.

"Slutet av en era"

Journalisten Charlotta Buxton som var med i Svenska Yles specialsändning beskriver prins Philip som en länk till Storbritanniens förflutna.

Prins Philips kista bärs in i St George's Chapel.
Bildtext Över 730 medlemmar i militären deltog i ceremonin utanför St George's Chapel.
Bild: Dave Jenkins/HANDOUT/EPA

– Det är sorligt och känns som slutet av en era. Han var en av de få britter som har tjänstgjort i andra världskriget. Han är en länk till en tid då de europeiska kungligheterna var mer sammanblandade, sa hon i sändningen.

Också amanuens Toni Piipponen beskriver ceremonin som en länk till det förflutna.

– Alla ritualer vi sett och hört i dag visar att kungligheter är traditionssändare, mellan nuet och det förflutna. Alla prinsar och prinsessor är levande historielektioner, sa amanuens Toni Piipponen i sändningen.

Prins Philips kista bars in i en Land Rover Defender TD5 130. Prinsen har själv designat fordonet.

Prins Philips kista sänktes tillfälligt i det kungliga valvet i St George's Chapel.

När drottning Elizabeth II dör kommer prins Philip att flyttas till den gotiska kyrkans kapell King George VI Memorial Chapel där också drottningen får sin sista viloplats.

Kavalleriet Household Cavalry marscherade utanför St George's Chapel före begravningen på lördag.

I kapellet King George VI Memorial Chapel har också drottningens pappa kung George VI, drottningmodern Elizabeth Bowes-Lyon och systern, prinsessan Margaret, fått sin sista viloplats.

Prins Philips gradbeteckningar ställdes fram på ett altare i kyrkan dagen innan begravningen skulle äga rum.

Svarta munskydd och säkerhetsavstånd på grund av coronarestriktionerna

Endast 30 gäster fick närvara under ceremonin i Windsor, men jordfästningen sändes direkt och beräknades ha miljontals tittare världen över.

BBC fick massvis med kritik (sammanlagt 110 000 klagomål skickades in) då prins Philip dog på fredagen den 9 april, eftersom rundradiobolaget endast tv-sände innehåll om prinsen då. Under begravningen valde BBC att bara sända ceremonin på en kanal.

Änkan, drottning Elizabeth II, måste stå ensam i kyrkan på grund av coronarestriktionerna. Hon fyller 95 nästa vecka.

Alla barnbarnen deltog också i ceremonin. BBC har sammanställt en komplett lista över alla som deltog, klicka här för att se den.

Barnbarnen Prins William, Peter Phillips och prins Harry utanför Windsor Castle.

Klädkoden under ceremonin var svart sorgeklädsel och alla måste också bära ett svart munskydd på grund av coronarestriktionerna.

Landssorgen som drottningen har utlyst avslutas på lördag i och med jordfästningen. Kungafamiljen fortsätter sörja en vecka till.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll en tyst minut vid sitt sommarresidens på lördagen.

"Han var verkligen utöver det vanliga"

Hertigen av Edinburgh har bland annat beskrivits som "nationens farfar".

Då han i maj 2017 drog sig tillbaka från de offentliga plikterna hade han hållit nära 5 500 tal, författat 14 böcker och gjort 637 solobesök i utlandet, förutom de hundratals visiter han avlagt i sällskap med drottningen.

På grund av pandemin har allmänheten uppmanats att stanna hemma, men flera valde ändå att komma närmare slottet för att se hur begravningsceremonin går till.

En man som nyhetsbyrån AFP talade med i staden säger att hundratals människor kom ut på gatorna i Windsor på lördagen för att ta del av stämningen.

Poliser i uniform patrullerade också på gatorna i staden Windsor under lördagen.

– Människor borde inte komma hit, men det här är ett evenemang som endast sker en gång per generation. Han [Philip] var verkligen utöver det vanliga, sa Mark som endast ville uppge sitt förnamn till AFP.

– Han [prins Philip] var omtyckt av alla. Hela världen – åtminstone Storbritannien – sörjer i dag, sa David Walsh som var på plats i Windsor på lördagen.

Drottningens stöd i flera decennier

Prins Philip var drottning Elizabeth II:s styrka under hela hennes tid som regent. Hans död innebär slutet på ett beaktansvärt kapitel för Storbritanniens mest kända familj.

Drottning Elizabeth och prins Philip var gifta i 73 år. Enligt sonen prins Andrew har prins Philips död lämnat ett stort hål i drottningens liv.

Elizabeth II har nu publicerat den här privata bilden som tagits i en nationalpark i Skottland år 2003.

Prins Philip och drottning Elizabeth II har fyra barn – tronföljaren prins Charles, 72, prinsessan Anne, 70, prins Andrew, 61, och prins Edward, 57. Alla fyra deltog i jordfästningen.

Prins Charles fotograferades vid sin pappas kista på lördagen.

Videokällor: Reuters & EBU
Källor: BBC, AFP, Reuters, STT

Diskussion om artikeln