JK Pöysti: "Större avstånd kan gynna övervakarens trovärdighet" – deltar inte längre i regeringens förberedande överläggningar
Justitiekansler Tuomas Pöysti som är en av landets högsta laglighetsövervakare deltar inte i regeringens förberedande överläggningar i fortsättningen.
STT frågade Pöysti om hans roll i beredningen av lagförslaget gällande begränsningar av rörelsefriheten. Pöysti besvarade frågorna per e-post.
På fredagen cirkulerade e-postmeddelanden i medierna där Pöysti misstänktes ha fungerat som rådgivare för statsminister Marin då det gällde att utforma lagtexten och hur förslaget skulle delges offentligheten.
Pöysti säger att han har medverkat i en gemensam förhandling mellan regeringspartiernas ordföranden och att han blev ombedd att göra det.
– Enligt sedvanlig praxis ger justitiekansler sin riktgivande respons i slutet av lagberedningen, när beslutsskedet närmar sig. Nu fanns betydligt tidigare ett behov av detta, säger Pöysti.
Pöysti har nu gjort linjedragningen att han inte deltar i sådana förhandlingar där man inte behandlar det som är en slutlig beslutsram för lagförslagen.
"Större distans kan vara motiverad"
Enligt Tuomas Pöysti kunde en mer synlig distans till dem som övervakas vara motiverad, om man ser till trovärdigheten i laglighetsövervakningen.
- Justitiekanslern har traditionellt gett snabb respons för att visa på de korrigeringsbehov som finns. Det är skäl att fundera på formerna för hur responsen ges. E-post är ett snabbt sätt att kommunicera, men det kan uppstå feltolkningar och en känsla av alltför stor närhet, skriver Pöysti.
Å andra sidan är det viktigt att laglighetsövervakningen är effektiv och att ärenden dirigeras i rätt riktning.
I ett e-postmeddelande hade Pöysti kommunicerat direkt med statsminister Sanna Marin (SDP) och hennes stab. I meddelandet skrev Pöysti bland annat vad i lagförslaget det lönar sig att betona i offentligheten.
Pöystis föregångare Jaakko Jonkka skrev för sin del i en insändare i Helsingin Sanomat att justitiekansler stundom kan delta tidigt i lagberedningen, men bör då fungera som övervakare och inte formulera lagparagraferna.
Justitiekanslers verksamhet övervakas av riksdagens grundlagsutskott. Utskottets ordförande Antti Rinne (SDP) ville inte kommentera frågan om Pöystis roll för STT.
De stora oppositionspartiernas ordföranden Jussi Halla-aho (Sannf) och Petteri Orpo (Saml) sa i Helsingin Sanomat på lördagen att de inte kräver att Pöysti avgår. De betonade i stället regeringens ansvar för lagberedningen.