Hoppa till huvudinnehåll

Sport

PSS förlorade första finalen efter ”för bra inledning” – Blue Fox snuvade Lojodamerna på ligakonfekten och skrev historia

Från 2021
Blue Fox firar mål.
Bildtext Blue Fox gick från klarhet till klarhet i ligakvalet.
Bild: Salibandy.fi

Nykarleby finns på ligakartan i innebandy igen. Blue Fox fixade platsen i F-ligans B-grupp med tre raka segrar över Lojolaget LoSB. I ligafinalen fick PSS kapitulera mot SB-Pro efter en urstark andra period av hemmalaget.

PSS såg ut att få en riktig dröminledning på finalserien i F-ligan.

Efter en period mot de regerande mästarna SB-Pro stod det 2–1 till gästerna från Borgå efter mål av Ella Sundström och Celine Stettler, men korthuset rasade redan i den andra perioden.

Tvillingarna Laura och Mirja Hietamäki såg till att värdinnorna tog ledningen – och innan perioden var över hade SB-Pro pangat in ytterligare ett mål.

PSS klarade inte av att knappa in på försprånget utan släppte i stället in ytterligare två mål i tredje. Slutsiffrorna skrevs alltså 6–2 till SB-Pro. Fyra segrar krävs för att få lyfta bucklan.

SB-Pro firar mål.
Bildtext SB-Pro tog över matchbilden i den andra perioden.
Bild: Salibandy.fi

– Vi var kanske lite nervösa i början, men vi kom upp i egen nivå efter det. En riktigt fartfylld match, summerar SB-Pros tvåmålsskytt Karoliina Kujala i Ruutus intervju.

– Vi hade kanske en för bra inledning och Pro klarade av att ta oss på sängen efter det. Vi fick inte riktigt koll på vårt eget spel, men tursamt nog är det en ny dag i morgon, konstaterar i sin tur PSS Henna Uljua.

Finalserien fortsätter på söndag med match nummer två som spelas i Borgå.

Blue Fox damer knep historisk ligaplats

Samtidigt som finalen spelades firades det stort i Lojo. Nykarlebylaget Blue Fox hade nämligen klubbhistoriens första ligaplats på gaffeln inför kvalseriens tredje match mot LoSB efter två raka segrar – och tog vara på sin matchboll.

Victoria Blomqvist satte in 1–0 i första och efter en dubbelsalva av Julia Storskrubb och ytterligare mål av Lina Nyby och Noora Lapinkoski i andra säkrade Blue Fox i praktiken redan ligaplatsen då.

Den tredje perioden blev närmast kosmetisk och slutsiffrorna skrevs 6–2 till Nykarlebylaget.

Blue Fox stiger alltså till F-ligans B-grupp. Ligan är indelad i två grupper, där lagen i A-gruppen gör upp om guldet. Blue Fox damlag har aldrig spelat på liganivå tidigare.

Blue Fox poserar efter säkrad ligabiljett.
Bildtext Blue Fox firar sin ligaplats.
Bild: Anssi Koskinen / Salibandy.fi

Diskussion om artikeln