Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas har ingen förklaring till oväntade kvalmissen: ”Långt ifrån det jag var ute efter – måste utreda om något är fel med bilen”

Från 2021
Valtteri Bottas i farten.
Bildtext Valtteri Bottas hade problem med sin bil på Imola.
Bild: Davide Gennari / EPA-EFE / All Over Press

Valtteri Bottas startar från ruta åtta i F1-deltävlingen på Imola på söndagen. Det var allt annat än det han hade hoppats på – och långt ifrån det som bilen verkade vara god för i början av kvalet. Problemen kom som en överraskning, säger Bottas.

Snabbast i Q1 – en halv sekund efter stallkamraten då det gällde i Q3.

Valtteri Bottas stötte på överraskande problem i kvalet på Imola på lördagen.

Bottas såg inledningsvis ut att hålla minst lika bra fart som både Lewis Hamilton och Red Bull-duon Max Verstappen-Sergio Perez. Men finländaren hade enorma problem med bilden i den avgörande kvalfasen.

Bottas kunde inte hålla bilen i styr och slutade på åttonde plats i kvalet. Avståndet upp till kvalettan Hamilton var nästan en halv sekund.

– Åttondeplatsen var långt ifrån det som jag var ute efter här, säger Bottas efteråt enligt STT.

– Speciellt med tanke på hur bilen kändes i början av kvalet.

Nya problem

Bottas har haft smärre problem med hanterbarheten av sin Mercedes hela säsongen så här långt. Det oroväckande nu är att problemen som uppstod i Q3 är helt nya.

– Bakdelen av bilen levde sitt eget liv från och med den andra kurvan i Q3. Efter det hade jag noll förtroende för bilen, förklarar han.

– I Bahrain var problemet då jag kom ut ur kurvan. Nu var det svårt att kontrollera bilen då jag kom in i en kurva. Något snarlikt har inte dykt upp innan. Nu måste vi utreda om något är fel med bilen.

Kimi Räikkönen hade också problem med sin Alfa Romeo. ”Ismannen” fick inte till ett riktigt lyckat varv i Q1 och fick nöja sig med 16:e plats.

Endast stallkamraten Antonio Giovinazzi, Haas-förarna Mick Schumacher och Nikita Mazepin samt Yuki Tsunoda, som kraschade i början av kvalet, startar bakom Räikkönen.

– Bilen kändes helt bra, men den var inte tillräckligt snabb. Farten räcker inte till, konstaterar Räikkönen efteråt.

Mazepin i stormens öga igen

Ryska Mazepin hann i sin tur röra om i grytan igen trots att han åkte ut redan i Q1. Mazepin struntade i gentlemannareglerna i kvalet då han körde om Giovinazzi på uppvärmningsvarvet inför förarnas sista försök att ta en plats bland de 15 främsta.

Mazepin var kvalets klart långsammaste förare och Giovinazzi gav upp sitt försök direkt.

– Vi respekterar varandra på banan, men nu gjorde han inte det. Det där är inte rätt. Han kostade mig mitt sista försök på ett snabbt varv, konstaterar Alfa Romeo-italienaren efteråt enligt Motorsport.com.

Mazepin hävdar själv att han var tvungen att köra om Giovinazzi.

– Det är 20 bilar på banan samtidigt. Vi hade ett snack om någon gentlemannaöverenskommelse, men med tre sekunder på klockan var jag tvungen att göra något. Jag ser inget problem. Jag är här för att sätta tider också, vi alla har samma jobb, säger han enligt sajten.