Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina och USA lovar samarbeta för att lösa klimatkrisen

Från 2021
USA:s klimatsändebud John Kerry på besök i Sydkorea. Han har ett blått muskydd på sig och talar i mikrofon. Bakom honom syns Sydkoreas flagga.
Bildtext USA:s klimatsändebud John Kerry talade till pressen i Sydkorea efter sitt möte med Kinas klimatsändebud Xie Zhenhua i Shanghai.
Bild: US EMBASSY IN SEOUL / HANDOUT

"USA och Kina har förbundit sig att samarbeta i fråga om klimatkrisen", uppgav båda parter i ett gemensamt uttalande på lördagen. Uttalandet kom efter USA:s klimatsändebud, John Kerrys, besök i Shanghai.

För att nå globala klimatmål, måste ord ändå bli handling, betonade Kerry efter mötet enligt nyhetsbyrån AFP. Han uppmanade Kina att minska sin kolanvändning, men sa också att han inte vill peka finger.

– Vi har haft för mycket kol, andra länder har haft för mycket kol, men Kina är den största kolanvändaren i världen. Landet behöver ta nya steg, sa han.

"Klimatkrisen måste tas på allvar"

"Klimatkrisen måste tas på allvar och med den brådska och nödvändighet som krävs", uppgavs i Kerrys och Kinas klimatsändebud Xie Zhenhuas gemensamma uttalande.

I det gemensamma uttalandet betonas både klimatåtgärder i det egna landet, men också globalt samarbete bland annat via Paris klimatavtal.

Kina och USA står för nästan hälften av alla växthusgaser som driver klimatförändringen. Kina står ensam för kring hälften av världens kolförbrukning. Landets mål är att vara klimatneutralt år 2060.

Kerry först i Bidenadministrationen att besöka Kina

John Kerry var den första i Bidenadministrationen att besöka Kina och mötet har ingett hopp om att USA och Kina nu kan arbeta tillsammans för miljön, trots ländernas kyliga relation.

Relationen länderna emellan har påverkats av bråk om bland annat handeln och människorättsfrågor.

Båda länder uppger också att man ser framemot det virtuella klimattoppmöte som Joe Biden står värd för nästa vecka. Det är ändå oklart ifall Kinas president Xi Jinping kommer att delta.

– Vi hoppas han deltar. Alla länder fattar sina egna beslut. Vi vill inte tvinga någon, vi vill samarbeta, sa Kerry som befinner sig i Sydkorea på söndagen.

Biden hoppas att klimattoppmötet kommer att resultera i starkare löften inför den FN-ledda klimatkonferens som ordnas i Glasgow i slutet av året.

Källor: AFP, STT

Diskussion om artikeln