Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden vädjar för Navalnyj – Biden talar om "total orättvisa" och över 80 världskändisar riktade ett upprop till president Putin

Från 2021
Uppdaterad 18.04.2021 18:33.
Det här fotot på den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj togs i samband med rättegången mot honom den 20 februari.
Bildtext Det här fotot på den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj togs i samband med rättegången mot honom den 20 februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

På lördagen sällade sig USA:s president Joe Biden till den internationella kör som protesterar mot behandlingen av den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Före det hade en lång rad världskända författare, skådespelare och andra kulturpersonligheter undertecknat ett upprop riktat till president Putin där de kräver att Navalnyj genast får den vård han behöver.

På lördagen krävde Navalnyjs personliga läkare, Anastasia Vasiljevna och tre andra läkare, bland dem en kardiolog, att omedelbart få tillträde till straffkolonin i Pokrov, öster om Moskva, där Navalnyj hålls sen i februari.

Enligt de här läkarna riskerar den hungerstrejkande regimkritikern att drabbas av hjärtstopp när som helst. Navalnyj inledde en hungerstrejk den 31 mars för att han inte ansåg sig få den vård han behövde för smärtor i rygg och ben.

Läkarna har nu varnat för att han uppvisar höga halter av kalium och att andra testresultat också pekar på att hans njurar hotar att ge upp. Det, i sin tur, kan leda till hjärtstopp.

Dottern Dasha Navalnaja slår också larm om sin pappas hälsotillstånd på Twitter och kräver att han ska få träffa en läkare.

Allierade till Navalnyj sammankallade på söndagen till vad de hoppas ska bli "de största protesterna i moderna Ryssland". De här demonstrationerna till stöd för Navalnyj ska hållas på onsdag, den 21 april.

Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj säger att en stordemonstration kunde bidra till att rädda Navalnyjs liv.

"Herr president, vi uppmanar er att vidta nödvändiga åtgärder"

Inför veckoslutet publicerade Le Monde, Der Spiegel, La Repubblica och en lång rad andra stora tidningar ett upprop riktat till Rysslands president Vladimir Putin, där över 80 världskända författare, skådespelare, musiker och andra kulturpersonligheter kräver att Navalnyj omedelbart får den medicinska vård som han "har rätt till".

Bland dem som undertecknat uppropet finns fem Nobelpristagare i litteratur: Svetlana Aleksijevitj, J.M. Coetzee, Louise Glück, Hertha Müller, Orhan Pamuk och många andra berömda författare som J.K. Rowling och Salman Rushdie.

Där finns också många celebra skådespelare, musiker och filosofer. Hela listan finns att se i exempelvis Le Monde. Nordbor bland undertecknarna är åtminstone musikern Björn Ulvaeus och författaren David Lagercrantz.

Det öppna brevet till Putin avslutas med en direkt uppmaning: "Herr president, vi uppmanar er att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Aleksej Navalnyj omedelbart ges den medicinska behandling och vård som han är i akut behov av och enligt rysk lag har rätt till. I er egenskap av någon som svurit att upprätthålla lagen är detta vad ni måste göra".

Efter att uppropet publicerats fick USA:s president Joe Biden på lördagen också frågor om Navalnyj.

Biden beskrev behandlingen av Navalnyj som "totalt, totalt orättvis och totalt olämplig".

President Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sade till CNN att den amerikanska regeringen har varnat Ryssland för konsekvenserna ifall Navalnyj skulle dö i fängelset.

EU oroat

EU uttryckte för sin del sin djupa oro över Navalnyjs hälsotillstånd och uppmanade Ryssland att låta honom träffa sina läkare.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att EU är enigt i frågan.

EU anser att de ryska myndigheterna är ansvariga för Navalnyjs situation.

Också det faktum att de politiska rättigheterna förverkligas i allt mindre grad i Ryssland är ett annat orosmoment säger Haavisto.

EU:s utrikesministrar behandlar Navalnyj på sitt möte på måndag.

Artikeln uppdaterades kl. 14.40 med datumet för tilltänkta stordemonstrationer till stöd för Navalnyj i Ryssland.
Artikeln uppdaterades kl. 18.30 med EU:s ståndpunkt och 18:55 med utrikesminister Pekka Haavistos kommentar.

Källor: AFP, DN, Le Monde, Yle