Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland utvisar 20 tjeckiska diplomater - beskriver de tjeckiska utvisningarna som en provokation

Från 2021
Uppdaterad 18.04.2021 21:58.
Den ryske ambassadörens bil stod utanför det tjeckiska utrikesministeriet i Prag på lördagen.
Bildtext Den ryske ambassadörens bil stod utanför det tjeckiska utrikesministeriet i Prag på lördagen.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ryssland utvisar 20 tjeckiska diplomater som svar på Tjeckiens utvisning av 18 ryska diplomater. Ryssland kallar de tjeckiska anklagelserna om rysk inblandning i en dödlig explosion 2014 för "absurda". EU:s utrikesministrar ska diskutera frågan på måndag.

Det ryska utrikesministeriet protesterade kraftigt mot Tjeckien på söndagen.

"Vi kommer att vidta motåtgärder som kommer att tvinga hjärnorna bakom den här provokationen att inse sitt fulla ansvar för att förstöra fundamentet för normala relationer mellan våra länder", heter det i uttalandet från det ryska utrikesministeriet.

På söndag kväll blev det klart att Ryssland utvisar 20 tjeckiska diplomater som svar på Tjeckiens beslut från lördagen.

utvisade Tjeckien 18 ryska diplomater med misstänkta kopplingar till ryska underrättelsetjänster.

Det efter rapporter om att Rysslands militära underrättelsetjänst GRU var inblandad i en explosion i ett ammunitionslager i Vrbětice, i östra Tjeckien i oktober 2014. Två personer miste livet i explosionen.

Det blev inte mycket kvar av ammunitionslagret i Vrbetice efter explosionen. Den här bilden på en polis på plats togs den 20 oktober 2014.
Bildtext Det blev inte mycket kvar av ammunitionslagret i Vrbětice efter explosionen. Den här bilden på en polis på plats togs den 20 oktober 2014.
Bild: EPA/CZECH REPUBLIC POLICE

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš uppgav på lördagen att det finns välgrundade misstankar om att det var ryska underrättelseofficerare just från en viss enhet inom GRU som var inblandade i explosionen.

Enligt en del tjeckiska medier misstänks sabotaget ha haft något att skaffa med en planerad leverans från lagret till en bulgarisk vapenhandlare. Den här bulgariska vapenhandlaren tros ha levererat vapen till Ukraina, i konflikten med de Moskvastödda separatisterna i östra Ukraina.

Enligt exempelvis BBC är det europeiska underrättelsetjänster som har fått fram bevis på att enheten 29155 inom GRU arbetar med den här typen av sabotage, men också exempelvis lönnmord.

Gamla bekanta giftmördare från Salisbury dyker upp

På lördagen uppgav tjeckisk polis också att två män eftersöks, misstänkta för inblandning i explosionen i Vrbětice.

Brittisk polis publicerade 2018 övervakningsbilder från en tågstation i Salisbury på männen som kallade sig Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov och som nu dyker upp i det tjeckiska sammanhanget igen.
Bildtext Brittisk polis publicerade 2018 övervakningsbilder från en tågstation i Salisbury på männen som kallade sig Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov och som nu dyker upp i det tjeckiska sammanhanget igen.
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE

Det som är extra intressant med de här två männen är att det uppenbarligen handlar om samma män som misstänks för nervgiftattacken i brittiska Salisbury i mars 2018. Då misstänks de ha försökt giftmörda den ryske ex-agenten Sergej Skripal.

De här två underrättelseofficerarna från GRU ska ha använt samma täcknamn som i Salisbury, Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov, då de dök upp på flygplatsen i Prag och i Ostrava, staden närmast det tjeckiska ammunitionslagret, i oktober 2014.

Ryssland beskriver alla de här misstankarna som "absurda".

EU:s utrikesministrar ska ta upp frågan

EU:s utrikesministermöte som hålls per video på måndag ska diskutera de tjeckiska anklagelserna mot Ryssland och den uppkomna situationen. Det har också EU-kommissionen bekräftat.

Försvarsalliansen Nato, Storbritannien och USA har redan hunnit uttryckta sitt stöd för Tjeckien i den här konflikten med Ryssland.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Yle, TT

Artikeln uppdaterad kl 21:57 med uppgifterna om att Ryssland utvisar tjeckiska diplomater.