Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny forskning: Vanlig astmamedicin effektiv mot allvarlig covid-19

Från 2021
Astmainhalaattoreita pöydällä
Bildtext Vanlig astmainhalator kan lindra covid-19.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Den ansedda medicintidskriften The Lancet rapporterar om forskning som visar att en vanlig astmamedicin effektivt minskar behovet av sjukhusvård för covid-19-patienter.

Det handlar om substansen budesonid – en glukokortioid som används i inhalatorer för astma- och KOL-patienter. Substansen dämpar kraftigt inflammation i luftvägarna.

Forskarna började undersöka varför personer med kroniska problem i luftvägarna var underrepresenterade bland coronapatienterna som tagits in på sjukhus.

Det visade sig att astmatikerna regelbundet inhalerade budesonid – och forskarna ville veta om det fanns ett samband mellan astmamedicinen och den positivare covid-statistiken.

Risken för allvarlig corona minskade markant

I studien deltog cirka 146 astmatiker med begynnande, milda covid-19-symptom. Hälften av gruppen ordinerades astmamedicin med det aktiva ämnet är budesonid.

Forskarna kom fram till att risken att insjukna allvarligt i covid-19 var 90 procent lägre för personer som fått astmamedicinen. Den här gruppen tillfrisknade dessutom snabbare från sjukdomen och hade lägre risk att få bestående skador.

Forskningen hade finansierats av det brittiska nationella forskningsinstitutet National Institute for Health Research och läkemedelstillverkaren Astra Zeneca.