Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gröna i Tyskland presenterar kandidat för posten som förbundskansler – kammar hem stilpoängen framför näsan på kristdemokraterna

Från 2021
Annalena Baerbock och Robert Habeck
Bildtext Antingen Annalena Baerbock eller Robert Habeck kommer i dag att presenteras som de grönas kandidat till posten som förbundskansler.
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

I Tyskland ska de gröna idag presentera sin kandidat till posten som förbundskansler efter valet i september. De gröna ligger för tillfället mycket bra till i opinionsmätningarna och den person som i dag utses kan mycket väl komma att bli Tysklands nästa förbundskansler.

De gröna i Tyskland befinner sig i en bekväm politisk position. Oberoende av vem man idag presenterar som kandidat till posten som förbundskansler, så kan det helt enkelt inte bli fel.

Med de två till buds stående personerna, det vill säga de två partiledarna Annalena Baerbock och Robert Habeck, har man lika goda möjligheter att klara sig bra i valet i september.

Vem av de två som i dag föreslås har ändå förblivit en välbevarad hemlighet ända in i det sista.

Den 40 åriga juristen Annalena Baerbock har suttit i den tyska förbundsdagen sedan år 2013 och hon kan dra nytta av att en majoritet inom partiet anser att kandidaten ska var en kvinna.

De som talar för den 51-årige filosofen och barnboksförfattaren Robert Habeck, lyfter fram dennes politiska erfarenhet bland annat på ministerposter i den nordliga delstaten Schleswig-Holstein.

Kristdemokrater i bitter kamp om kandidaturen

De grönas nomineringsprocess kunde inte vara mer annorlunda än den som har utspelat sig bland de tyska kristdemokraterna under de senaste veckorna.

Där de gröna nu går kontrollerat och harmoniskt till väga har kristdemokraternas process präglats av en slitande maktkamp där det definitivt inte har sparats på krutet.

Trots att kristdemokraterna hade strävat efter att få saken avgjord under veckoslutet, går kampen mellan CDU-chefen Armin Laschet och bayerska CSU:s ledare Markus Söder vidare. Båda har hittills vägrat ge efter med tanke på kandidaturen.

Frågan kan nu komma att avgöras genom en omröstning i CDU/CSU-gruppen i den tyska förbundsdagen på tisdag.

Hur starkt kampen mellan Laschet och Söder splittrar kristdemokraterna och eventuellt försvagar dem i förhållande till de gröna återstår nu att se.

Kristdemokraterna har under de senaste månaderna i snabb takt tappat stöd, bland annat på grund av korruptionsmisstankar och missar i hanteringen av coronapandemin.

I de färska opinionsmätningarna ligger de gröna endast några procentenheter bakom kristdemokraterna och i nuläget är det inte helt uteslutet att Tyskland efter nästan 16 år med kristdemokraten Angela Merkel nu för första gången kan få en grön förbundskansler.

Diskussion om artikeln