Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas och Russell skyller på varandra – Yle Sportens F1-expert förutspår långt samtal med stallet för finländaren: ”Varför gick det inte snabbare för honom?”

Från 2021
Uppdaterad 18.04.2021 22:18.
Valtteri Bottas går bort från banan.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Valtteri Bottas söndag slutade i en krasch där ingen vill ta på sig skulden. Betydligt mer akut problem: Finländaren mäktade inte med att köra förbi i mittfältet. ”Det finns frågetecken för Bottas”, säger experten Fredrik af Petersens.

Säsongens andra formel 1-lopp bjöd på alla kryddor. Valtteri Bottas hamnade i strålkastarljuset av helt fel anledningar.

Först ett tamt kval, sen en klen start på loppet och till sist en våldsam krasch som pausade hela tävlingen.

George Russell försökte köra om Bottas, men i en tajt situation tappade britten kontrollen och körde rakt in i sidan på Bottas bil.

– Jag skulle kalla det en ”racing incident” – jag tycker inte att man kan skylla på någon även om Russell reagerade som han gjorde. Valtteri försvarade sin linje och det fanns lucka för Russell, men han kom utanför banan och fick sladd. Jag tycker inte att Bottas tränger ut honom, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Valtteri Bottas går bort från banan.
Bildtext Valtteri Bottas tvingades bryta.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Förarna? De skyllde på varandra.

– Jag vet inte riktigt vad han tänkte på. Det var helt klart hans fel. Jag gav utrymme, säger Bottas i tv-intervjuer.

– Jag styrde ut och Valtteri rörde sig en aning. Det tvingade ut mig i det blöta gräset. Det här kunde ha undvikts och det är klart att jag fly förbannad på honom, säger Russell.

Hamilton gjorde det som Bottas inte klarade av

Russell brakade in i sidan på Bottas – och det kunde ha gått illa för finländaren, säger af Petersens.

– Många var kritiska mot ”Halo” för några år sedan, men nu finns det flera förare som kan vara tacksamma för att den finns. Nu skyddas också huvudet så att det inte kan slungas framåt eller åt sidan i en sådan här krasch.

Det finns ändå mer att fundera på för Bottas. Han tappade placeringar i starten och fastnade bakom Lance Stroll. I samma lopp visade Lewis Hamilton att det gick att köra om på Imola.

Hamilton passerade ett antal förare och räddade sin dag.

– Jag håller med om att det finns frågetecken för Bottas. Varför var han inte snabbare? Varför kom han inte förbi? Det lär blir en mycket noggrann analys internt och ett långt samtal med Valtteri för att fråga varför det inte gick snabbare.

"Gamla, fina Kimi"

Segerstriden rann ut i sanden när Lewis Hamilton gjorde ett stort misstag. Överlägsen segrare blev Max Verstappen.

– Hans tuffa start imponerade när han trängde sig förbi Lewis utan att vara oschyss. Det var grunden till vinsten. I samband med omstarten höll han på att glida av banan, men klarade ändå av att hålla bilen i rätt körriktning. Och efter omstarten försvann han ur sikte för resten.

Kimi Räikkönen.
Bildtext Kimi Räikkönen bemästrade de våta förhållandena rätt bra.
Bild: EPA

I en spännande och dramatisk tävling stod Kimi Räikkönen för en fin insats. Finländaren körde i mål som nia, men fälldes i efterhand ner till 13:e plats på grund av en miss i samband med att han körde ut bakom säkerhetsbilen innan tävlingens omstart.

– Kimi ser verkligen ut att njuta när han har ett mål att köra mot. Då kommer den gamla, fina Kimi Räikkönen fram.

– Det verkar som att Alfa Romeo har fått ordning på grejerna bättre till den här säsongen och kan köra om de sista poängplatserna.

Formel 1-säsongen fortsätter om två veckor i Portugal.

Artikeln uppdaterad efter att tävlingsjuryn fällt Räikkönen till 13:e.