Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den omsusade ”Superligan” i fotboll ser ut att bli verklighet – Uefa och ligorna sätter ner foten bestämt: ”Ett cyniskt och själviskt projekt”

Från 2021
Liverpool firar CL-titeln.
Bildtext Liverpool är ett av lagen som vill spela i Superligan.
Bild: Peter Powell / EPA-EFE / All Over Press

Det stormar inom den europeiska toppfotbollen igen. Nu uppges elva storklubbar ha tagit konkreta steg mot att lansera sin ”Superliga” – och det får Uefa och de nationella ligorna att se rött.

BBC är en av dem som rapporterar om att elva klubbar nu skrivit på ett kontrakt för att spela i en så kallad ”Superliga” i framtiden. Bland klubbarna finns bland andra Juventus, Real Madrid, Barcelona, Liverpool och Manchester United.

Av de ”sex stora” i Premier League ska Manchester City enligt The Times (bakom betalmur) vara det enda laget som inte tecknat ett kontrakt för spel i ligan.

Exakt vilka lag som är intresserade är inte offentligt, men enligt New York Times ska också Bayern München och PSG valt att inte ännu skriva på.

Tanken med ligan är att ersätta Champions League. Storklubbarnas vision är att fortsättningsvis spela i de nationella ligorna, men att tävla sins emellan i en egen internationell toppturnering. En turnering dit man inte kan kvala.

I sviterna av rapporterna på söndagen gick det europeiska fotbollsförbundet Uefa tillsammans med bland andra La Liga, Serie A och Premier League ut med ett kraftigt ställningstagande där de skjuter ner möjligheten.

”Om det här skulle bli verklighet vill vi än en gång understryka att vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa det här cyniska projektet, ett projekt som grundar sig i själviska ambitioner i en tid då solidaritet behövs mer än någonsin innan”, skriver organisationerna.

Hotas med att stängas av från ligorna

Det är inte första gången som Uefa fått ta ställning till den planerade ligan. Redan i januari gick Uefa, då tillsammans med Fifa, ut med ett ultimatum till alla spelare: om ni spelar i ”Superligan” har ni inget att göra i VM eller EM.

Uefa upprepar hotet och riktar dessutom ytterligare ett till klubbarna:

”De involverade klubbarna skulle stoppas från att delta i nationella och internationella tävlingar.”

I praktiken hotar Uefa och ligorna alltså med att utesluta klubbarna från de nationella ligorna. Tidigare har klubbarna ryktats vara intresserade av att lösgöra sig från de nationella ligorna och enbart spela sins emellan under säsongen.

Nyheten har väckt starka reaktioner runt om i Fotbollseuropa. En av experterna som gått hårdast åt planen är den tidigare Manchester United-spelaren Gary Neville.

– Jag är ett Man United-fan och jag är äcklad, säger han i Sky Sports-sändning.

– United spelar inte ens i Champions League! Inte heller Arsenal eller Tottenham! De har inte förtjänat att spela där. Det är ett skämt! Motiveringen är pengar. Ta bort poäng av dem och bötfäll dem. Man måste stampa på det här. Det här är kriminellt, fortsätter Neville.

Diskussion om artikeln