Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Restauranger och barer öppnar igen – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Ölkranar på en restaurang.
Bildtext I de värst drabbade landskapen får matrestaurangerna hålla öppet mellan klockan 05 och 19. Barer ska sluta sälja alkohol klockan 17 och stänga senast klockan 18.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

God morgon! Här listar vi några nyheter som är bra att känna till i dag.

Nya regler från och med i dag: Tillåtet att ta en öl på dagen i Helsingfors, men gymmen och Högholmen hålls stängda

I dag öppnar restaurangerna och barerna också i de värst coronadrabbade regionerna i Finland. Begränsningarna är ändå fortfarande strikta. Simhallar, gym, hobbylokaler och djurparker måste fortfarande hålla stängt.

Trots att restaurangerna kan öppna igen, gäller strikta restriktioner. I de värst drabbade landskapen får matrestaurangerna hålla öppet mellan klockan 05 och 19. Barer ska sluta sälja alkohol klockan 17 och stänga senast klockan 18.

Det här gäller i Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Mellersta Finland, Birkaland, Satakunta och Österbotten.

Joe Biden angriper lågskatteländernas heliga ko – vill ha 21 procents internationell minimiskatt för företag

USA:s president Joe Biden driver på en stor internationell skattereform som inbegriper en global miniminivå för beskattning av företag. Reformerna berör en av kärnorna i staters suveränitet och är därför knappast lätt att genomdriva.

Den komplicerade helheten går långsamt framåt eftersom hela 135 stater tvistar om så pass heliga frågor som rätten att bestämma om skatteprocenter.

– Om förhandlingarna leder till resultat, är det fråga om en anmärkningsvärd reform som givetvis också påverkar Finland, säger Jaana Mikkola, som håller i trådarna för Finansministeriets del i frågan.

Joe Biden håller tal med usa:s flaggor i bakgrunden.
Bildtext President Joe Biden driver på internationell skattereform.

Dags att göra skattedeklaration!

I deklarationen för 2020 som löntagare lämnar in i början av maj 2021 kommer skattemyndigheten att se distansjobbarna lämna in massvis med yrkanden på avdrag.

Har du jobbat på distans över hälften av arbetsdagarna under året får du dra av 900 euro för arbetsrum.

Om du har skaffat speciell utrustning för just arbetet; möbler, dator, tangentbord, hörlurar kan man i princip avdra utgifterna, men man måste vara beredd på att visa kvitton och en utredning om att de här anskaffningarna är just för ens arbete.

Här kan du se vår video med tips på hur du ska göra skattedeklarationen för coronaåret 2020:

Får man dra av munskydd i skattedeklarationen? - Spela upp på Arenan

Två thailändska kvinnor sålde sex i bostäder och thaimassageställen i Finland – nu misstänker polisen människohandel

Polisen misstänker människohandel i ett fall där två thailändska kvinnor sålt sex i bostäder och thaimassageställen på olika håll i Finland. En av de misstänkta har tidigare dömts för koppleri som skett vid thaimassageställen.

– Två kvinnor har värvats från Thailand till Europa för sexarbete. Kvinnorna har frivilligt flyttat från Thailand medvetna om att de ska sälja sex i Europa. I Ungern har de fått arbetstillstånd för massage och därifrån har de styrts till Finland och sålt sex, bland annat i Helsingfors, säger förundersökningsledare Hannu Kortelainen.

Den misstänkta människohandeln pågick från mars 2020 till januari 2021 då polisen ingrep. Polisen utreder fallet som människohandel och inte det lindrigare brottet koppleri eftersom de thailändska kvinnorna varit i en beroendeställning.

Prostitution
Bildtext Kvinnorna har sålt sex i bostäder och i thaimassageställen på olika håll i Finland, bland annat i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: YLE/ Antti Lempiäinen

Generaldirektören för Statens revisionsverk Tytti Yli-Viikari: Jag har inte gjort mig skyldig till tjänstebrott

Generaldirektören för Statens revisionsverk Tytti Yli-Viikari som har suspenderats från sin tjänst kommenterade misstankarna om oegentligheter i programmet Arto Nyberg.

Hon vill rätta till de missuppfattningar som förekommit i medierna den senaste tiden - och hon säger sig vara medveten om att hon borde ha förklarat sig i offentligheten tidigare.

– Påståendena om att jag har använt skattebetalarnas pengar för personligt bruk stämmer inte, säger Yli-Viikari.

Tytti Yli-Viikari.
Bildtext Generaldirektör Tytti Yli-Viikari hävdar att hon inte är skyldig till tjänstebrott.
Bild: Jani Saikko / Yle

Väder

Det varma och soliga vädret fortsätter i hela landet. Dagens högsta temperatur är mellan +12 och +17 grader.

Det utlovas svag till måttlig vind mellan syd och ost.

Diskussion om artikeln