Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Underground-rapparen Finska snubben avslöjar i Grönroos garage varför han vill vara anonym

Från 2021
Finska snubben i skidluva sitter utomhus på bänk framför en betongbyggnads trappa och scrollar på sin telefon.
Bildtext Finska snubben dissar sig själv - hans lyrik är hans dagbok.
Bild: Finska snubben

Bakom honom syns inte graffiti utan en blommig tapet. Tapeten ger ofrivilligt video-intervjun en inramning som matchar Finska snubbens musikaliska image.

Han är en 22- årig (snart 23) Kokkolabördig hiphoppare som bor i Vasa tillsammans med sin sambo och parets dotter. Ett till barn är på väg.

Men du ser honom inte ta fånleende selfies med halvkändisar på finlandssvenska fonders lillajulsfester och hans akter har inte lämnat ett spår i Efter nios soffa.

Lyssna på Finska snubben i Grönroos garage:

Finlandssvenska underground-rapscenen med Finska snubben och Drifter´s Collective

Programmet är inte längre tillgängligt
Screenshot ur Finska snubbens video. Han intervjuas med balaklava på.
Bildtext Han är en doldis och vill så förbli.
Bild: Screenshot ur musikvideo

På sin senaste skiva “Dorka” gästas han av bl.a. MC Rambo från det finlandssvenska hiphopbandet Likanen Etelä från Kyrkslätt, som i vanliga fall rappar på finska.

Men även om hans musik är skitig “äkta” rap i Eevil Stöös anda så kör Finska snubben sitt eget race.

- Jag gör ganska melankolisk hiphop på finlandssvenska. Jag försöker skriva texter som är vardagliga, som många kan identifiera sig med, funderar han.

MC Rambo ooch Finska snubben kör öppen bil.
Bildtext MC Rambo och Finska snubben tillsammans i musikvideo.

Att använda sitt modersmål och sin egen dialekt var inte självklart när han började rappa. Han var inte heller maskerad i början. Ett par solbrillor fick räcka.

Men det uppstod ett dilemma som gjorde att han måste dölja sig bakom en balaklava.

- Jag jobbade på skola när jag gjorde finsk musik och någon fick ett hum om att jag gör musik och det började inkräkta på arbetslivet när barnen kom och sade “Hej det var bra biisi du gjorde!”, berättar han.

Här berättar Finska snubben om varför han vill vara anonym:

Finska snubben rappar på finlandssvenska - Spela upp på Arenan

Så så tänkte han att det är lättare att dölja sig helt och hållet, och välja att bli igenkänd när man själv vill.

- Förr rappade jag på finska och då var det 50/50 fantasi och verklighet. Då tänkte jag att jag inte har någonting att säga egentligen, men jag ville göra musik.

- Jag började med finska för jag lyssnade på finsk rap och jag hade inte hört att någon skulle göra det på finlandssvenska heller. Eftersom det inte finns någon finlandssvensk rap så tänkte jag att varför skulle någon vilja lyssna på det heller?

Han dissar sig själv - men varför?

Att dissa konkurrenter hör till hiphopen, men att nedvärdera sig själv och betona hur icke-cool man är hör inte till den allmänna diskursen inom genren.

Finska snubbens lyrik vimlar av självdissande, han kallar sig själv “Nössö”, “Läski” “Dorka” och “Pelle” i låtarna.

Han gör iakttagelser om lätt övervikt och lathet och suget efter sötsaker, att han inte tycker om att simma eller att han känner sig litet dum.

Hur är det riktigt fatt med karln? Mår du bra?! Eller är det fantasi?

- Nå nog rullar det på. Nog blir man kanske litet mer negativ av att bara sitta inne hela tiden. Men när det finns så jättemycket rap där de bara rappar om varför de är bättre än alla andra så har jag alltid velat göra motsatsen och behandla olika brister som jag ser hos mig själv, förklarar han.

- Jag skulle nog säga att allting är verkligt nu, men det kan bli ganska flummigt emellanåt och ibland minns jag inte ens själv hur min tankegång har gått när jag har skrivit vissa saker, säger han.

Covid kom men jag märker ingen skillnad. Lika lugnt i stan som om jag sku vara på villan. - Symfoni 1

- Det var någon som sade att då man skriver rap, eller annars bara musik, ska man inte dumförklara sina lyssnare. Det är onödigt att förklara någonting in i minsta detalj. Det är bättre att lämna det litet öppet så blir det intressantare att lyssna på.

Det är intressant att höra hur den tuffa underground-imagen och beatsen friktionsfritt går ihop med de ganska snälla och litet ynkliga texterna.

- Jag bor här i Vasa med min sambo och vår dotter och det kommer en till så småningom. Jag studerar till IT-ingenjör just nu så det gäller att ta sig genom vardagen. Det finns ju inte så mycket att göra nuförtiden, berättar han lakoniskt om sitt privatliv.

Finska snubbens ålder överraskar mig litet, med tanke på hur många album han släppt och “mogna” texter om att vara småbarnspappa.

- Nu blev det nolot, jag vet inte om jag är 22 eller 23. Nä jag fyller just 23, skrattar han.

Finska snubben maskerad med skidluva framför en buske.
Bildtext Finska snubben rappar bland annat om att Vasa är en helt död stad.
Bild: All rights reserved/Finska snubben

Men vad vill Finska snubben egentligen berätta?

- Musik överlag är litet av en dagbok för mig. Går man tillbaka till mina äldre skivor så är det annorlunda saker jag skrivit om eftersom man själv förändras.

- Jag tycker det är kul att skriva ner vad jag tycker och sedan är det stort bonus om någon annan också tycker om det. Det är alltid kul om någon kommer och säger att någon viss låt har betytt mycket för den, säger han.

Låten “Symfoni 1” handlar om Vasa.

Stora folkmassor finns bara i gravgården eller vid tågstationen köandes till snabbtågen. En bra konsert är en gång vartannat år. Ovan publik, som snögubbar alla står. Jag vet hur döden känns för staden ger en försmak. Om ingenting blir löst snart förblir det här en spökstad. - Symfoni 1

- Det händer absolut ingenting här i Vasa. Det är väldigt tyst stad. Höbalarna bara snurrar på gatorna nästan, konstaterar han.

Finsk UG-rap tände Finska snubbens gnista

Jag har valt de finska undergroundrapparna Sairas T och Kyykkä Käärmes låt Nettokävely saved my life för mitt avsnitt nästa av Grönroos garage.

Det visar sig att just den låten har haft en extra stor betydelse för Finska snubben.

- Det var en av de första låtarna som fick mig att lägga finsk rap. Den har ett speciellt ställe i mitt hjärta den där låten, berättar han.

Sairas T med lättklädd kvinna på biltak.
Bildtext Sairas T har hård ghettoestetik i sina videor.

Finska snubben har lyssnat på det mesta inom finsk undergroundrap sedan nian i högstadiet. I många år var det det enda han lyssnade på finsk rap.

Mainstream-hiphop som fyller radion och teven i Finland har han inte så värst mycket till övers för.

- “Det är inte riktigt min tekopp”, om vi säger som så, grinar han.

Det finns ett sunt musikliv och en levande scen bortom Redrama och JVG.

Rapgruppen Likanen Etelä rappar på Y-tåget.
Bildtext Finska snubben identifierar sig mer med t.ex. de finlandssvenska rapparna Likanen Etelä från Kyrkslätt, som rappar om att vara brajrökande hurrin i en finskspråkig verklighet.
Bild: Yle/Petter West

MC Rambo från Likanen Etelä gästar också Finska snubben på hans skiva, på svenska.

Nå vad tycker Finska snubben om humorgruppen KAJ?

Jag hör en utandning och sedan ett välformulerat diplomatiskt svar.

- Jag har hört ett par låtar då lillebrorsan var superfan. Men jag har rötterna i Kokkola och det är den vackraste dialekten enligt mig. Så den dialekten de har känns främmande för mig. Jag förstår varför folk tycker om det, men jag hör tyvärr inte dit. De gör bra jobb och har en bra grej på gång men…

Det blir tyst en stund.

Finska snubben med skidluva sitter på staket på vintern och talar i telefon. Snö på marken.
Bildtext Finska snubben fyller strax 23 och ska snart bli pappa till sitt andra barn. Lyriken kan handla om mjukisdjur, klossar och lathet.
Bild: Finska snubben

Så Finska snubben är inte speciellt känd, rik eller vacker och hans bling bling är Legoklossar på tambursgolvet.

Varför skriver vi då om honom? Jo för att Finska snubben är äkta och för att han är som du och jag.

När han drar av sig skidluvan står håret på ända och jag påpekar att han ser ut som en galen vetenskapsman. Finska snubben ler.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln