Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Glad återförening mellan Australien och Nya Zeeland då "resebubblan" äntligen tas i bruk

Från 2021
Uppdaterad 19.04.2021 15:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
Efterlängtad resebubbla mellan Nya Zeeland och Australien blev verklighet - känslofulla återföreningar på flygplatserna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Glada - och också tårögda - resenärer omfamnar varandra på flygplatser och andra gränsöverskridande områden i Australien och Nya Zeeland. Den efterlängtade resebubblan mellan länderna har blivit verklighet - det vill säga fritt resande utan karantän.

Upprymdheten och lättnaden syns överallt. På flygplatsen Wellington firas dagen med ballonger och banderoller och ursprungsbefolkningen, maorierna, välkomnar resenärerna med sånger.

Vuxna passagerare bjuds på ett glas bubbel av ett flygbolag som beställt 24 000 flaskor mousserande vin

Glatt återförenande mellan Australien och Nya Zeeland 19.4.2021
Bildtext Många har inte sett sina nära och kära på över ett år.
Bild: AFP / Lehtikuva

Idén om en "resebubbla" mellan Australien och Nya Zeeland har diskuterats i flera månader, men stötte på motgångar på grund av olika mindre, tillfälliga virusutbrott i de båda länderna.

Både Australien och Nya Zeeland har lyckats hålla coronaviruset under kontroll och har byggt upp barriärer mot den omgivande världen.

Karantänsbestämmelserna för resenärer från andra länder har varit strikta.

Välkommet arrangemang för skidorterna

Antalet flyg mellan länderna ökar nu kraftigt.

Många har varit separerade från släkt och vänner i långa tider på grund av pandemin, och turistbranschen har kämpat med sjunkande lönsamhet.

Nu ser man de första trevande stegen mot en normaliserad tillvaro i liten skala, i hopp om ett gradvis öppnande också mot resten av världen.

"Bubblan" välkomnas också stort av skidåkare. Skidsäsongen inleds nämligen som bäst på den andra sidan av jordklotet - och skidorterna har nu möjlighet att locka fler kunder.

Källa: AP, AFP

Diskussion om artikeln