Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Annalena Baerbock är de grönas kandidat – nu hoppas de lägga beslag på posten som förbundskansler i Tyskland

Från 2021
Uppdaterad 19.04.2021 12:46.
Annalena Baerbock i närbild.

I Tyskland har de gröna presenterat Annalena Baerbock som sin kandidat för posten som förbundskansler efter valet i september. Valet stod mellan henne och partiets andre ledare Robert Habeck.

– Hon är en viljestark kvinna som precis vet vad hon vill, presenterade Robert Habeck de grönas kandidat till posten som förbundskansler.

Att Annalena Baerbock tar hand om kandidaturen och leder de gröna i valkampanjen är något som de två partiledarna sinsemellan har kommit överens om.

Att valet föll på Baerbock hänger säkert till en del ihop med att en majoritet inom partiet anser att kandidaten borde vara en kvinna. I opinionsmätningarna har Baerbock dessutom knappat in på det försprång Robert Habeck har haft.

Inför beslutet gällde ändå att de gröna har lika goda möjligheter att klara sig bra i valet, oberoende av vem man ställer upp som kandidat.

Den 40-åriga juristen Annalena Baerbock har suttit i den tyska förbundsdagen sedan år 2013. Tillsammans med Habeck har hon lett de gröna sedan år 2018.

Till Baerbocks svagheter hör främst att hon hittills inte har någon som helst erfarenhet av regeringsarbete på delstatsnivå.

Baerbock ska officiellt utses till kandidat i samband med de grönas partimöte i mitten av juni.

I opinionsmätningarna ligger de gröna för tillfället endast några procentenheter bakom förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

I nuläget tillskrivs de gröna till och med en chans att efter valet den 26 september ta hand om kanslerposten.

Ingen lösning i sikte bland kristdemokraterna

Där de två gröna partiledarna kunde enas i kandidaturfrågan utan större buller och bång, går kampen om den kristdemokratiska kandidaturen vidare.

Trots nattliga förhandlingar kunde CDU-chefen Armin Laschet och det bayerska CSU:s ledare Markus Söder fortsättningsvis inte enas om vem som ska ta hand om kandidaturen.

Ursprungligen hade de två partiledarna gått ut med löftet om att man ska förhandla fram ett avgörande senast under söndagen.

Där CDU-ledningen ställer sig bakom sin partichef Laschet kan Söder ändå räkna med en hel del stöd bland partifolket.

Då kristdemokraterna ligger dåligt till i opinionsmätningarna är många förbundsdagsledamöter oroliga över hur det ska gå med det egna mandatet. De anser därför att man hellre borde går till val under ledning av den betydligt mer populäre Söder.

Också flera kristdemokratiska delstatschefer, samt stora delar av CDU:s ungdomsorganisation ställer sig bakom Söder.

Hur kandidatfrågan nu ska lösas är än så länge fullständigt oklart. Frågan kan eventuellt komma att avgöras genom en omröstning i CDU/CSU-gruppen i den tyska förbundsdagen på tisdag.

Diskussion om artikeln