Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska myndigheter: Navalnyj förs till sjukhus

Från 2021
Uppdaterad 19.04.2021 16:06.
Aleksej Navalnyj
Bildtext Aleksej Navalnyj.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryska myndigheter uppger att det har fattats ett beslut om att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förflyttas till ett sjukhus.

Navalnyjs advokat Alexei Lipster säger att han väntar på att få tillträde till det fängelsesjukhus i staden Vladimir dit Navalnyj har förts.

De ryska myndigheterna beskriver Navalnyjs tillstånd som "tillfredsställande". Han uppges också ha gått med på att äta vitamintillskott.

Beskedet kommer två dagar efter att Navalnyjs egen läkare sagt att hans hälsa snabbt har försämrats och att hans njurverksamhet är dålig. Enligt läkaren riskerar den 44 år gamla Navalnyj att drabbas av hjärtstillestånd.

Navalnyj är nu inne på den tredje veckan av hungerstrejk i protest mot den bristande vården i den anläggning där han sitter fängslad.

Navalnyj har lidit av ryggsmärtor och förlamningssymptom i benen och armarna.

De ryska fängelsemyndigheterna hävdar att Navalnyj har fått all den medicinska hjälp han behöver.

Omvärlden vädjar för Navalnyj

I lördags sällade sig USA:s president Joe Biden till den internationella kör som protesterar mot behandlingen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Före det hade en lång rad världskända författare, skådespelare och andra kulturpersonligheter undertecknat ett upprop riktat till president Putin där de kräver att Navalnyj genast får den vård han behöver.

Navalnyjs personliga läkare och tre andra läkare, bland dem en kardiolog, krävde i lördags att omedelbart få tillträde till straffkolonin i Pokrov, öster om Moskva, där Navalnyj hålls sedan i februari.

Också EU har vädjat för Navalnyj.

Polisen varnar demonstranter: Destabilisering av landet bemöts med maktmedel

Navalnyjs medarbetare planerar massdemonstrationer senare i veckan.

I dag uppmanade polisen ryssarna att inte delta i de planerade demonstrationerna till stöd för Navalnyj.

Polisen säger i sin varning att "alla försök att destabilisera landet kommer att bemötas med alla nödvändiga maktmedel".

Ryssland vill terrorförklara Navalnyjs aktivitet

Ryska åklagare vill placera Navalnyjs lokala nätverk och hans stiftelse mot korruption FBK på den nationella ryska lista som finns över terrororganisationer och extremistiska rörelser. Då skulle nätverken kunna definieras som terrororganisationer som förbjudas i Ryssland, och aktivister kan dömas till fängelse.

Navalnyj greps i januari efter att han återvände till Moskva från Tyskland där han vårdats efter att han i augusti hade förgiftats i Ryssland.

I februari dömdes han till drygt två och ett halvt års fängelse efter att en tidigare villkorlig dom omvandlades till ovillkorlig. Han avtjänar nu sitt straff i en straffkoloni utanför Moskva.

Enligt Europeiska människorättsdomstolen är den ursprungliga domen både omotiverad och politisk.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln