Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tottenham och José Mourinho går skilda vägar – "The Special One" sparkas för fjärde gången i rad

Från 2021
Uppdaterad 19.04.2021 16:19.
José Mourinho inför Tottenhams borta match mot Everton i fredags. Matchen slutade 2–2.
Bildtext José Mourinho inför Tottenhams borta match mot Everton i fredags. Matchen slutade 2–2.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Premier League-klubben Tottenham har en inte alltför vass säsong i bagaget. Fotbollsklubben är utslagen ur Europa League och kommer att få det oerhört svårt att nå en plats bland de fyra bästa i Premier League, som skulle berättiga till en Champions League-plats. Därför får lagets profilstarka tränare José Mourinho nu gå.

Tottenham meddelar om nyheten på sin webbplats. Förutom Mourinho får hela hans team – med Joao Sacramento, Nuno Santos, Carlos Lalin och Giovanni Cerra – packa väskorna

Klubbens ordförande Daniel Levy levererade beskedet på Tottenhams webbplats.

– José och hans tränarteam har gått igenom en av klubbens mest utmanande perioder. Jag har gillat att jobba med honom och beklagar att det inte har fungerat som vi hade tänkt oss.

I december toppade laget serietabellen. Det är framför allt Tottenhams vår som har varit jobbig och den 58 år gamla portugisen har fått kritik för sin tidvis alltför defensiva taktik.

Mourinhos tid i klubben blev 18 månader lång. Ryan Mason tar tillfälligt över tränaransvaret i klubben, men ett mer etablerat namn förväntas presenteras senare.

Redan på onsdag fortsätter Tottenhams ligasäsong med en match mot Southampton. Där kan laget få klara sig utan sin storstjärna Harry Kane som skadades i fredags.

Svårt att fullfölja kontrakten

Tottenham ligger på sjunde plats i Premier League-tabellen efter att bara ha tagit två poäng i de tre senaste matcherna. I Europa League är laget utslaget efter åttondelsförlusten mot kroatiska Dinamo Zabreb.

Laget har chans till en titel. På söndag spelar Tottenham ligacupfinal men motståndet är tufft då Londonlaget möter ligaledande Manchester City.

José Mourinho var det stora tränarnamnet för 15 år sedan. Han vann sensationellt Champions League med Porto 2004 och därefter blev det ett par ligamästerskap i Chelsea (2005, 2006). Där myntade han själv smeknamnet "The Special One" som har följt honom sedan dess. Det blev även stora framgångar i Inter (2008–10) med en Champions League-seger som största bedrift.

Under 2010-talet har det gått så där, trots att Mourinho haft tränaruppdrag i Real Madrid, Chelsea, Manchester United och senast Tottenham. Det har blivit två ligamästerskap, ett i Real Madrid 2012 och ett i Chelsea 2015, medan Champions League-framgången har lyst med sin frånvaro.

Mourinho blev sparkad från Real Madrid, Chelsea, Manchester United och slutligen Tottenham.