Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Våldet mot journalister har fördubblats i Europa – pressfriheten mår bäst i Norden

Från 2021
Uppdaterad 20.04.2021 07:57.
Journalister vid Ständerhuset i april 2021.
Bildtext Tilltron för traditionella medier har minskat i hela världen mycket på grund av hatskriverier på sociala medier och falska nyheter.
Bild: Silja Viitala / Yle

Våldet som riktas mot journalister har ökat under coronapandemin. Det skriver organisationen Reportrar utan gränser i den årliga rapporten om pressfriheten i världen som publiceras på tisdag.

Proportionellt har läget försämrats mest i Europa.

– Men inte ens i Finland som är på plats två är reportrarna i trygghet, säger Jarmo Mäkelä, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland i ett pressmeddelande.

Trots att Norge, Finland, Sverige och Danmark har den bästa pressfriheten i världen är det alltså just i Europa som läget blivit sämre. Endast tolv länder hör nu till de länder som klarat sig bäst. Det är färre länder är någonsin tidigare. Till exempel Tyskland hör inte längre till de bästa i klassen. Det här på grund av det upprepade våldet som anhängare till extremistiska rörelser och konspirationsteorier riktat mot landets journalister.

Den årliga rapporten om pressfriheten i världen 2021.
Bildtext Läget över pressfriheten i världen. De ljusa länderna har den bästa pressfriheten, medan läget är sämst i de röda och svarta länderna
Bild: Reportrar utan gränser

– Det handlar inte bara om pressfriheten, som de extrema rörelserna och konspirationsteoretikerna hotar i hela Europa, också här i Finland. Utan det handlar om ett hot mot hela den demokratiska samhällsordningen. Hotet förstärks för varje dag, säger Jarmo Mäkelä.

Hatretorik och fejknyheter

Tilltron till traditionella medier har minskat i hela världen mycket på grund av hatretorik på sociala medier och falska nyheter.

Journalistik som baserar sig på fakta är det bästa botemedlet mot desinformation enligt organisationen. Tyvärr hindrar ofta politiska, teknologiska och ibland också kulturella aktörer det här.

I till exempel Brasilien har landets president presenterat medicinska osanningar och till och med råd som är farliga med tanke på befolkningens hälsa. Brasilien har sjunkit till den näst sämsta kategorin i indexet där bland annat Ryssland och Belarus representerar Europa. I den absolut sämsta kategorin finns till exempel Kina.

Varningsklockorna ringer också i Europa

Trots att pressfriheten i Europa fortfarande globalt är den bästa har det blivit allt vanligare att sprida osanningar också här. Utöver Tyskland är problemen stora i till exempel Grekland, Italien och Frankrike. EU-sanktioner som införts i bland annat Polen och Ungern har dessutom inte haft önskad effekt, enligt organisationen.

– Varningsklockorna borde ringa också i EU. Allt fler tror på osanningar också i EU-länder och länder som Ungern och Polen har till och med utnyttjat coronapandemin och tagit ett ännu hårdare grepp om landets medier. Inte heller vi i Finland kan vara nöjda. Hatbrott har till exempel riktats mot journalister som Jessikka Aro, Rebekka Härkönen och Johanna Vehkoo, säger Jarmo Mäkelä.

Förtydligande 20.4.2021 kl. 7.55: Rubriken uppdaterad så att det är tydligt att pressfriheten är bäst i Norden.