Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringsminister Mika Lintilä gläds över Johnson Mattheys etablering i Vasa: "Får stor sysselsättningseffekt"

Från 2021
Näringsminister Mika Lintilä vill se över konstnadsstödet
Bildtext Näringsminister Mika Lintilä (C) har varit med och bäddat för en fabriksetablering på batteriområdet i Vasa.
Bild: YLE Taisto Lapila

Näringsminister Mika Lintilä (C) är nöjd med beskedet att det brittiska bolaget Johnson Matthey etablerar en fabrik för batterimaterial i Vasa. - Sysselsättningseffekten är stor. Vi talar om tusentals jobb i byggnadsskedet och hundratals jobb i det operativa skedet, säger han.

Mika Lintilä konstaterar att man i Vasa har arbetat länge för att få investeringar av det här slaget. Vasas energikluster blir också alltmer känt hela tiden, säger han.

- Vasa motsvarade också bäst de behov som investerarna hade.

Lintilä säger att hans egen och näringsministeriets roll i det hela har varit att skapa en grund för den här investeringsmöjligheten.

- Vi har sett till att Finland är ett intressant land att investera i. Jag har träffat företagets representanter och varit väl informerad om hur det går med förhandlingarna.

Enligt Lintilä följer aktörerna i branschen väldigt noga med hur andra agerar och vilket land som intresserar.

- Då man ser att någon annan gör en investering i ett land får det också andra att tro på ifrågavarande land. Man ser det som ett potentiellt alternativ.

Lintilä säger att det som varit viktigt bland aktörerna inom batteribranschen är att Finland gjort upp en egen batteristrategi.

- Det är den första i världen och den verkar ha skapat intresse internationellt. Strategin är som en vägkarta över Finland för investerarna. Där ser man hur vi tänker och agerar och vad det finns för möjligheter.

Lintilä kommenterade också dagens stora Vasanyhet på Twitter, där han konstaterade att den planerade batterifabriken storleksmässigt är exceptionell.

Enligt Lintilä finns det väldigt många olika slags aktörer inom batteribranschen, och alla har sina egna specifika behov som avgör var de väljer att placera sig.

- Men globalt är det här en väldigt starkt växande bransch för tillfället och därför måste vi vara med. Det här är definitivt ett sätt för oss att resa oss ur coronakrisen och få ekonomin att växa igen. Batteriteknologin som helhet har en väldigt viktig roll i Finland.

Tror du att hela GigaVaasaområdet fylls?

- Det är omöjligt att säga. Vasa har beredskap att ta emot fler nya investerare men det första steget är att få den här investeringen i mål. Sedan ser vi hurudant intresse det finns i fortsättningen.

- Det är knappast någon stor hemlighet att vi också nu som bäst förhandlar med andra aktörer som är intresserade av Finland.

Gratulationer också från statsministern

Gratulationerna strömmar in till Vasa efter beskedet om den nya fabriksetableringen. På Twitter vill många gratulera.

- En förträfflig nyhet för Finland och Vasa! skriver statsminister Sanna Marin (SDP).

- Goda nyheter! Finskt kunnande och stabil investeringsmiljö stöder investeringar och skapandet av arbetsplatser, skriver arbetsminister Tuula Haatainen (SDP).

Också SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) gläds över nyheten.

- Den här investeringen stärker Vasaregionen och Österbotten samt hela Finland inom branschen. Större investeringar för alltid med sig positiva effekter till även andra företag och hela regionen. Genom dylika framtidsinvesteringar stärker vi en hållbar tillväxt och bygger grunden för vårt välfärdssamhälle, säger Henriksson.

Riksdagsledamöterna Kim Berg (SDP), Matias Mäkynen (SDP) och Joakim Strand (SFP) uttrycker sin glädje över beslutet i ett gemensamt pressmeddelande.

- Regionala aktörer såsom Vasa stad, utbildningsinstitutioner, landskapsförbund och otaliga fina företag har genom åren visat hur man genom att arbeta tillsammans kan skapa en verksamhetsmiljö av världsklass. I samband med den nu aktuella jätteinvesteringen vill jag speciellt tacka projektets primus motor, vår stadsdirektör Tomas Häyry. Han har genom sin verksamhet starkt bidragit till att förnya näringspolitiken i Finland, säger Joakim Strand, riksdagsledamot och stadsfullmäktigeordförande i Vasa.

- Det är fint att det finns intresse för Finland som verksamhetsmiljö för batterikluster. Industriella investeringar ger hopp om att vi efter coronan kan se fram emot tillväxt kopplad till grön omställning. Det pågår en hård kamp om investeringar och i Europa vill många länder vara involverade i produktion av batterimaterial. Johnson Mattheys beslut att välja Finland och Vasa är en seger för oss alla, även för regeringen där Finlands Malmförädling Ab under arbetsminister Haatainens ledning konstant med stöd av näringsminister Lintilä arbetat för att locka nya investeringar, säger Matias Mäkynen, riksdagsledamot och ordförande för Österbottens förbunds fullmäktige.

- Det handlar uttryckligen om ett styrkebesked av samarbete och stark gemensam vilja. Även här finns i bakgrunden det långsiktiga forsknings- och utvecklingsarbetet i Finland samt de fördelar det ger för industriella aktörer. FoU, innovationer och produktion uppstår inom värdekedjan och bör därför vara möjligast nära sammanlänkade. Hela Finland vinner på den samverkan mellan företag och offentlig sektor som finns i Vasa, säger riksdagsledamot Kim Berg.

Diskussion om artikeln