"Helt fel väg att gå" och "själen saknas" – Superligan får tummen ner av både landslagskaptenen Tim Sparv och Yle Sportens fotbollsexpert Jani Lyyski
Nyheten om Super League drämde ner som en obehaglig överraskning för landslagskaptenen Tim Sparv. Min första reaktion var att det här kan inte vara sant, det här kan inte vara möjligt, säger han till Yle Sporten.
En stängd liga för de största klubbarna är ett koncept som rimmar väldigt dåligt med Sparvs egna tankar om fotbollens värderingar, ansvar och betydelse i samhället.
– Är det här rätt utveckling för fotbollen om vi tänker på fotboll som en global sport och den roll vi har i samhället och vårt ansvar, frågar sig Sparv och svarar själv.
– Det här känns nog bara som en businessidé för ett fåtal utvalda klubbar.
Lyyski: "Själen saknas i det här"
Enligt Sparv låter Superligan inte speciellt attraktiv. Vissa klubbar spelar mot varandra varje år. För att inte tala om underdogs-historierna, som är så fina inom sporten. De faller helt bort.
– Att sedan varje år titta på Real Madrid mot Liverpool och inte få ha de här lite mera exotiska klubbarna med så det känns bara förfärligt.
Yle Sportens fotbollsexpert Jani Lyyski är inne på samma linje som Sparv.
– Svårt att tro att man kommer att få ett jättestort intresse.
– Champions League och Europa League är såpass inkörda koncept så jag tycker inte (Superligan) tillför något större mervärde för mig som fotbollsintresserad.
Lyyski tror inte att Superligan kommer att generera de intäkter som man hoppats på.
Varför, vad är det då som saknas?
– Själen, säger Lyyski. Själen saknas i det där.
– Hela idén med fotbollen, att det är David mot Goljat. Att lilleputtarna kan vinna. Den som vinner ligan får spela mot jättarna i Europa. Det suddar bort allt det där.
Sparv gissar att nyheten kom som en överraskning också för både tränare och spelare och han följer med intresse diskussionen som pågår.
– Få se hurdan rörelse som kommer ut av det här, för det är väldigt dramatiskt just nu.
Manchester United-supportern Sparv är ledsen
Sparv har själv flera gånger påpekat att han tycker att spelare och tränare borde involveras i de beslut som tas i de stora organen.
– Så att inte besluten tas över huvudena på oss. Som om vi bara var en produkt i ett större spel där vi inte har någon röst.
Sparv som själv har hållit på Manchester United sedan barnsben tycker att det förstås är logiskt att klubben är med, då tanken är att de största är med, men som supporter känner han sig sviken.
– Att allt handlar bara om makt och pengar, det känns fel.
– De stora klubbarna skulle inte vara någonting utan stödet från samhället, regionen där de befinner sig i och alla miljontals fans.
Hur ska detta sluta?
Reaktionerna från bland annat Uefa har inte varit nådiga. Här är det hårt mot hårt som gäller. Enligt Uefa-basen Aleksander Čeferin kommer alla som deltar i Super League att förbjudas att spela landslagsfotboll.
Att Uefa nu går ut så här kraftigt var väntat anser både Lyyski och Sparv.
– Sista ordet är inte sagt ännu. Det blir nog en längre process som kanske slutar i rätten, konstaterar Sparv och fortsätter:
– Det här är en strid om fotbollens framtid, om fotbollens värderingar. Det ska bli fascinerande att följa den här karusellen.