Psykologförbundet: "Dåliga löner vid ÅUCS kan vara orsak till utmanande rekrytering" – medellönerna i Åbo klart sämre än i övriga delar av landet

Dålig lön orsak till utmanande rekrytering vid ÅUCS
Dålig lön och sämre karriärmöjligheter kan vara orsak till att Åbo universitetscentralsjukhus har haft svårt att rekrytera språkkunnig personal.
Vuxenpsykiatrin har exempelvis haft svårt att hitta tillräckligt med svenskspråkiga psykologer.
– Åbo har länge legat efter den riksomfattande nivån vad gäller psykologlönerna, säger specialisten Max Ervast vid Psykologförbundet. Vi vet att det i medeltal kan handla om flera hundra euro mindre i månaden för dem som jobbar vid ÅUCS jämfört med andra universitetssjukhus.
Dessutom kan psykologer som jobbar inom primärvården i Reso ha klart högre löner än de som jobbar inom ett universitetssjukhus.
– Situationen är helt bakvänd och den dåliga löneutvecklingen har fått många psykologer att lämna Åbo för andra orter, säger Ervast.
Två universitet utbildar psykologer
Det borde inte råda någon brist på nyutexaminerade psykologer i just Åbo eftersom det finns två universitet som utbildar psykologer.
– Jag är lite överraskad att arbetsgivaren anser att det är utmanande att hitta utbildad personal i Åbo, säger Ervast. Där om någonstans borde det inte finnas någon brist på psykologer.
Offentliga vården lockar inte på samma sätt
Åbo Akademi har ett bra samarbete med ÅUCS, men det kunde alltid bli bättre.
– Vi har inte, som Åbo universitet, någon egen medicinsk fakultet. Det försvårar en direktkontakt med ÅUCS, säger Patrik Jern som är biträdande professor i psykologi vid Åbo Akademi. Ett mer intensifierat samarbete är något jag flaggar för om det gagnar våra studerande.
Enligt Jern är praktikplatserna vid ÅUCS mycket eftertraktade och många söker sig till sjukvårdsdistriktet.
– Jag har inte någon förklaring till varför ÅUCS har svårigheter att rekrytera utbildad personal, säger Jern. Men en orsak kan kanske vara personkemin och stämningen på arbetsplatsen.
Jern betonar att han inte har någon erfarenhet av hur det ser ut på vuxenpsykiatrin vid ÅUCS.
– Men får en viss avdelning ett visst rykte kan det vara svårt att skaka av sig det och locka arbetssökande, säger Jern. Dessutom brukar inte psykologerna kunna bli chefer, utan det är läkarna som leder teamen inom universitetssjukhuset.
Snäv arbetsbild attraherar inte
Enligt Ervast intresserar inte den offentliga sektorn längre på samma sätt som tidigare.
– Den offentliga sidan var tidigare en bra arbetsgivare, men nu är psykologernas arbetsbild rätt snäv, säger Ervast. Ofta vill nyutexaminerade ha möjlighet att specialisera sig och skaffa en bred kunskapsbas, och det är inte längre möjligt på samma sätt som tidigare inom den offentliga sektorn.
Idag jobbar en majoritet av de verksamma psykologerna inom den offentliga sektorn. De arbetar vid sjukhus och inom kommunerna.
En knapp tredjedel jobbar inom den privata sektorn med egna mottagningar.
– Har du egen mottagning har du också bättre möjligheter att påverka din egen karriär och kan ta emot olika klienter som ger dig olika sorters erfarenhet, säger Ervast. Det krävs i ett yrke som psykolog.