Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Det råder en behärskad karnevalsstämning” - nyöppnade uteserveringar fick Borgåborna att le i solen

Från 2021
Människor på uteservering.
Bildtext På Paahtimo passade många Borgåbor på att njuta av solen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Varmt soligt vårväder i kombination med att restauranger, barer och kaféer igen får hålla öppet, efter en paus på sex veckor, satt fart på många stamkunder i Borgå på måndagen.

Det är nästan som förr, innan viruset. Vid borden sitter gott om folk, nästan alla utan munskydd och samtalar glatt i vårsolen. Borgå å glimmar intill.

En lite närmare titt över uteserveringen vid Cellar café i Gamla stan avslöjar ändå att borden är utplacerade med behörigt avstånd och att personalen bär munskydd.

Men det kastar ingen skugga över glädjen. Martin Nybergh var först på plats av alla för att fira att nedstängningen var över. Han hjälpte också caféidkaren att bygga uteserveringen.

Nästan fullsatt på uteservering.
Bildtext Nästan fullsatt på den här uteserveringen i Borgå under eftermiddagen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Jag bor här helt intill, bara 30 steg ifrån. Som bäst tycker jag här råder en behärskad karnevalsstämning i luften, så bra att äntligen få ses, säger han, och betonar att nu är det det sociala som är det viktigaste.

Han har länge suttit och pratat med de andra stamkunderna sedan uteserveringen öppnade vid middagstid.

- Det är väldigt trevligt att människor har vågat komma ut. Här är avstånden de rätta mellan borden och ute kan man vara. Vi är ganska många här som redan är vaccinerade, säger Gitta Jern.

Hon delar bord med sin man Hasse.

MArtin Nybergh visar tummen upp för våren.
Bildtext - Det är jätteroligt men går behärskat till på den här uteserveringen. Vi sitter ju mitt i nationallandskapet, säger Martin Nybergh.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Gittan och Hasse Jern vid ett cafébord.
Bildtext Gitta och Hasse Jern.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Det är skönt att sitta här i solen och må bra. Nu har man lite saknat möjligheten att sitta här på eftermiddagen och ta sig ett glas. Det är ett privilegium man har som pensionär, säger han.

- Jag tycker det är fint att man igen kan börja öppna upp så småningom igen. Det är klart man måste vara försiktig, det här till, men jag tycker det här är en bra början, säger Gitta Jern.

Många av stammisarna har inte sett varandra på månader.

- Vi har lite kollat upp vad som har hänt sedan vi sågs senast. Martin har vi inte sett på ett par, tre månader, säger hon. Vi talar inte bara om covid-19 nu när vi äntligen kan träffas.

Nu är klockan snart 17 och det börjar bli dags att stänga. Längre än så får barer och kaféer inte hålla öppet.

Hunden Taru är ofta på café.
Bildtext Hunden Taru är en van restaurangbesökare.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lite längre ner får Borgå å har också Paahtimo öppnat sin flytande uteservering. En livlig eftermiddag är på gång där också.

- Underligt mycket folk i rörelse har det varit. Efter klockan 14 har vi haft fullt upp, säger Jenna Vuorela. Folk verkar längta till uteserveringen i synnerhet.

Hon uppskattar kundmängden till över 50 personer.

- Alla är jätteglada att vi har öppnat igen. De har saknat att kunna träffa en kompis och sitta ute med en kaffe eller en öl, säger hon.

För hennes del är nu sex veckor av väntan över.

- Det känns fint att få komma på jobb igen, säger Jenna Vuorela.

Diskussion om artikeln