Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CDU-chefen Armin Laschet blir de tyska kristdemokraternas kandidat till posten som förbundskansler – rivalen Söder ger upp kampen om kandidaturen

Från 2021
Uppdaterad 20.04.2021 13:23.
Armin Laschet
Bildtext Laschet utsågs i januari till ny förbundspartiordförande för CDU.
Bild: Filip Singer / EPA

Det tyska regeringspartiet Kristdemokratiska unionen CDU har utsett sin ordförande Armin Laschet till förbundskanslerkandidat. Hans rival, det bayerska systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder accepterar nomnineringen och ger upp kampen om kandidaturen.

Den bayerske regeringschefen och CSU-ledaren Markus Söder satte under tisdagseftermiddagen punkt för den för kristdemokraterna mycket oangenäma nomineringsprocessen.

Under den senaste veckan har såväl CSU-chefen Söder som CDU-chefen Armin Laschet gjort anspråk på kandidaturen och båda hade hittills vägrat ge efter.

Det avgörande steget togs ändå redan under natten mot tisdagen då Laschet tvingade fram en avgörande omröstning inom ledningen för sitt CDU.

Omröstningen föregicks av en sex timmar lång debatt som ledde till att Laschet fick 77,5 procent av rösterna mot 22,5 procent Markus Söder, som har varit betydligt mer populär i opinionsmätningar. Söder är också populär bland CDU:s gräsrötter.

De två förde en intensiv och uppslitande kampanj mot varandra, som har fått stor uppmärksamhet inför valet i höst.

Laschet utsågs i januari till ny förbundspartiordförande för CDU, då han efterträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som tidigare betraktades som en ledande förbundskanslerkandidat.

CDU:s högsta ledning har flaggat för Laschet men Söder vägrade att backa och hänvisade till stödet som han hade i opinionsmätningar och bland partiets medlemmar. Många förbundsdagsledamöter har varit av åsikten att man med Söder som kandiat har större chanser att vinna valet.

I opininionsmätningarna befinner sig kristdemokraterna för tillfället i en djup svacka. Missar i coronahanteringen och korruptionsmisstankar har naggat på stödet för CDU och CSU.

Den avgående förbundskanslern Angela Merkel har inte kommenterat omröstningen eller kampen om hennes efterträdare.

Hon konstaterade förra veckan att hon varken vill eller tänker blanda sig i striden. Merkel deltog i mötet inför omröstningen, men hon deltog inte i själva debatten, vilket en del tolkade som att förbundskanslern inte stöder Laschet.

CSU:s ledare Markus Söder försäkrar att han nöjer sig med CDU:s beslut.
Bildtext CSU:s ledare Markus Söder försäkrar att han nöjer sig med CDU:s beslut.
Bild: imago images/Sammy Minkoff/ All Over Press

Markus Söder försäkrade redan under måndagen att det är det större systerpartiet CDU som fattar beslutet och att han kommer att nöja sig när resultatet är klart.

– Vi kommer inte att se någon brytning mellan CSU och CDU, försäkrade Söder igår inför omröstningen.

Partiledningen för CDU meddelade redan för en vecka sedan att man ställer sig bakom Laschets kandidatur, men då vägrade CSU-chefen Söder att backa med hänvisning till att han i opinionsmätningarna ligger betydligt bättre till än Laschet.

De Gröna i Tyskland som seglar i stark medvind, utsåg sin egen kanslerkandidat på måndag.

De Gröna som har knappat in på kristdemokraternas försprång i opinionsmätningar, valde sin 40 år gamla partiledare Annalena Baerbock till sin första kanslerkandidat någonsin.

Tyskland kommer att få en ny ledare efter förbundsdagsvalet den 26 september, då Merkel avgår efter 16 år som förbundskansler.

Artikeln uppdaterades 13.20 med Markus Söders beslut att ge upp kampen om kandidaturen

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln