Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Stor ökning av falsk support som ringer upp folk och lurar dem på pengar – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
en bildbehandlad bild där en hand sticker ut ur en laptops skärm - bakgrunden är helt svart
Bildtext Samtalsbedragarna ber dig installera ett program på din dator så att de kan ta över den och lura dig på pengar.
Bild: DOUG OLSON

God morgon! Här listar vi några nyheter som är bra att känna till i dag.

Stor ökning av falsk support som ringer upp folk och lurar dem på pengar

Samtalsbedragarna har lurat människor världen över i flera år. Förra året, när de också började ringa runt hos oss finländare, föll många offer för deras trick.

Samtalsbluffarna påstår sig vara från Microsofts eller annan datatjänsts IT-avdelning. Metoderna varierar, men slutresultatet blir att det stjäl pengar från dig om de lyckas lura dig.

Yle Uutiset rapporterade i höstas om en man som förlorade 100 000 euro på grund av en samtalsbedragare. Enligt polisen och Cybersäkerhetscentret började just den här typen av samtalsbedrägerier i Finland i februari 2020.

Fem kvinnor har dödats av sina män på bara tre veckor i Sverige – medierna får kritik för bevakningen

Fem kvinnor i Sverige har blivit dödade av sin sambo eller partner, under bara de tre senaste veckorna. Det här skapar starka reaktioner och stort engagemang i landet där de stora våldsrubrikerna brukar handla om gängkriminalitet, inte dödade kvinnor.

– Det är alldeles exceptionellt med så många mord, att män dödar så många kvinnor på så kort tid. Det är inte vanligt. Men vi har mord på kvinnor varje år, i ganska hög omfattning. Det är inte nytt dessvärre, säger Jenny Westerstrand, ordförande på riksorganisationen för kvinnojourer Roks.

Under helgen handlade debatten i sociala medier mycket om mediekritik: mot tidningar som rapporterat om dödade kvinnor med bara en notis, och mot SVT:s program Agenda som på söndag, än en gång, handlade om gängkriminalitet och inte om de dödade kvinnorna.

Porträtt på Jenny Westerstrand.
Bildtext Jenny Westerstrand säger är det inget nytt att kvinnor dödas av sina män i Sverige. Varje år dödas omkring 15 kvinnor av en närstående i en parrelation i Sverige.
Bild: Frida Ekman

Finlands ekonomi mycket bättre än väntat – Exporten drar på ett helt annat sätt än efter finanskrisen

Vanligen släpar Finlands ekonomi efter utvecklingen ute i världen. Så trodde man att det skulle gå också nu. Men exporten växer så det knakar och beställningarna för framtiden väller in. Samtidigt fortsätter coronakrisen inom service- och kultursektorn.

Nordea publicerade sin senaste lägesanalys i slutet av förra veckan.

– Visst såg man svagheter i ekonomin när coronaviruset först slog till, men de nuvarande restriktionerna slår mest mot tjänstesektorn och inte alls på samma sätt mot industrin, säger Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich
Bildtext Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea säger att många förtroendeindikatorer visar historiskt höga nivåer.
Bild: Rami Moilanen / Yle

Våldet mot journalister har fördubblats i Europa – Norden fortfarande i topp men Tyskland halkar efter

Våldet som riktas mot journalister har ökat under coronapandemin. Det skriver organisationen Reportrar utan gränser i den årliga rapporten om pressfriheten i världen som publiceras i dag.

Proportionellt har läget försämrats mest i Europa.

– Men inte ens i Finland som är på plats två är reportrarna i trygghet, säger Jarmo Mäkelä, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland i ett pressmeddelande.

Trots att Norge, Finland, Sverige och Danmark har den bästa pressfriheten i världen är det alltså just i Europa som läget blivit sämre. Endast tolv länder hör nu till de länder som klarat sig bäst. Det är färre länder är någonsin tidigare.

Den årliga rapporten om pressfriheten i världen 2021.
Bildtext Läget över pressfriheten i världen. De ljusa länderna har den bästa pressfriheten, medan läget är sämst i de röda och svarta länderna
Bild: Reportrar utan gränser

Tyska kristdemokrater utsåg partiledaren Armin Laschet som sin förbundskanslerkandidat

Det tyska regeringspartiet Kristdemokratiska unionen CDU har utsett sin ordförande Armin Laschet till förbundskanslerkandidat. Hans rival, det bayerska systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder fick drygt 22 procent av rösterna.

Omröstningen föregicks av en sex timmar lång debatt som ledde till att Laschet fick 77,5 procent av rösterna mot 22,5 procent Markus Söder, som har varit betydligt mer populär i opinionsmätningar. Söder är också populär bland CDU:s gräsrötter.

Laschet utsågs i januari till ny förbundspartiordförande för CDU, då han efterträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som tidigare betraktades som en ledande förbundskanslerkandidat.

Armin Laschet
Bildtext Laschet utsågs i januari till ny förbundspartiordförande för CDU.
Bild: Filip Singer / EPA

Väder

Det varma uppehållsvädret fortsätter i hela landet. Det är tämligen klart och vinden är mestadels svag.

I landets södra och mellersta delar är dagens högsta temperatur mellan +11 och +16 grader. Till natten blir det svalare och temperaturen kan sjunka till -5 grader.

Diskussion om artikeln