Anrikt hus i Borgå byter utseende – ta en titt in i det nyrenoverade Valtimohuset som ska bli hotell

Du får nu tjuvkika på renoveringen av Valtimohuset i Borgå. Stig på för en rundvandring i det blivande hotellet!
Det hörs Vessödialekt lite varstans man rör sig i byggnaden.
- Morjens! Du har någo hii på hakun.
Ända sedan starten har tanken varit att använda så mycket arbetskraft från regionen som möjligt.
I mitten på april är renoveringen fortfarande i full gång. Lister cirklas, väggar målas med linoljefärg och byggdamm sugs bort. Luftkonditioneringen ska granskas och bardisken sättas på plats.
I maj öppnar hotellet enligt den tidtabell man ursprungligen lovade.
- Den 31 maj slår vi upp dörrarna och från och med fredag kan man börja boka rum elektroniskt. Jag väntar med spänning för att se om folk bokar, säger Arttu Hirvonen.
Det är en lugn och harmonisk Hirvonen som tar media på rundvandring i den fem våningar stora byggnaden. Han är en av de sju ägarna och börjar nu se mållinjen.
- Målet har hela tiden varit att bevara så mycket som möjligt av det ursprungliga. Men för att få det att fungera har så gott som allting rivits. Det enda som finns kvar är de putsade ytterväggarna, taket och ytterfönstren.
Hustekniken och hissarna har förnyats. Innerfönstren och ett par hundra mellandörrar har restaurerats. Innerväggarna har rivits och man har flyttat på bärande väggar.
Fastän interiören blåsts ut ser man kvarlevor av det gamla lite varstans. Tre kakelugnar finns kvar och tegelväggar har rappats.
De drygt 200 gamla dörrarna sparades, valdes ut för att restaureras och har fått nytt liv som toalettdörrar i varje rum.
- Dörrarna är av olika mått så därför är också karmarna byggda för hand, inte måttbeställda.
Rummen bär namn efter byggnadens historia. En av Finlands äldsta biografer har funnits i byggnaden. Den ska nu bli festsal med ett namn som hänvisar till teatervärlden.
Fastän tiotals timmermän arbetar samtidigt är ljudnivåerna låga. De har satsat mycket på ljudisoleringen och installerat akustiktak.
Tekniken och ventilationssystemet finns huvudsakligen på vinden tillsammans med kilometervis med rör som inte syns med blotta ögat under akustiktaket.
Ett hus med brokig historia
Valtimohuset, där Borgå stad senast huserade, är från 1912 och byggt i jugendstil.
Första gången Johan Ludvig Runeberg besökte Borgå övernattade han på den här platsen.
- Enligt historien övernattade nationalskalden Runeberg på konditor Astenius värdshus som fanns här på samma tomt eller i närheten, säger Hirvonen.
Fastigheten har tidigare varit bank, biograf, bibliotek, bostäder och café.
Nu blir huset ett fint hotell med 56 rum som genomgått en varsam renovering. Här blandas finsk och nordisk design och man har använt sig av naturmaterial.
- På gatunivå finns vardagsrum, bar, kök, matsal och mötesrum. Fokus ligger på det gemytliga och hemtrevliga. Hotellet har bland annat ett vardagsrum som är öppet för alla.
Hotellet har ingen reception utan gästerna tas emot i vardagsrummet. Där slår man sig ner i soffan för att höra om hotellet och servicen. Check in är redan gjord elektroniskt innan ankomst.
- Det betyder samtidigt att man slipper det tråkiga med att köa bakom receptionsdisken.