Pyttis med grannkommuner redo att sätta pengar på nytt museum – tävlingen om det nya vildmarks- och naturmuseet är på slutrakan
Pyttis vill ha det eftertraktade vildmarks- och naturkulturmuseet. Tomten är redan reserverad intill Kymmene älv.
Finland ska satsa på ett vildmarks- och naturkulturmusem som ska locka hundratusen årliga besökare. Frågan om var museet ska placeras blir allt hetare.
Ett tiotal städer och kommuner, däribland Borgå, ville ha museet. Under vårvintern har kandidaterna gallrats ner till fem: Pyttis, Imatra, Uleåborg, Rovaniemi och Riihimäki.
I slutet av april ska de här kandidaterna lämna in ett finansieringsavtal till tävlingsjuryn. Sedan väljer juryn två eller tre kommuner som gör upp klara planer på hur museet kan förverkligas.
Det ska finnas ett lokalt unikt koncept för hur den finska naturen visas. Pyttis satsar på mångsidighet.
- Pyttis har både skog och vattendrag, och två nationalparker: Valkmusa med skogsmiljö och Östra finska vikens nationalpark med skärgård. Här finns också Södra Finlands enda laxälv, Kymmene älv, säger Jari Korkki, kommunikations- och marknadsföringsexpert i Pyttis.
Turister från öst och väst
Korkki visar upp tomten där museet ska stå, om Pyttis vinner tävlingen.
Än så länge finns här sand, stenar och små träd. Några tiotals meter längre bort börjar skogen, och bakom den rinner Pyttisgrenen av Kymmene älv.
- Vi ska ha en älvpaviljong, så man kan besöka museet också med båt, säger Korkki.
Museet ligger alldeles intill riksväg 7, där långtradarna bullrar förbi.
Läget vid motorvägen ska göra museet till ett attraktivt resmål. Själva bullret ska man bli av med genom att museets vägg fungerar som bullerskydd.
Från huvudstadsregionen når man museet på en dryg timme med bil, och det är bara knappa 300 kilometer till en ännu större metropol - nämligen Sankt Petersburg.
- För tio år sedan såg vi vilken enorm möjlighet turismen från Ryssland är. Sen när pandemin är över och det internationella diplomatiska läget lugnar sig tror jag att turismen tar fart igen, säger Korkki.
Korkki tror också att kryssningspassagerare hittar till museet på en dagstur från Kotka hamn, som ligger 20 kilometer ifrån.
Kommuner i Kymmenedalen och Östra Nyland deltar
Bakom museiprojektet står Finlands Jaktmuseum och Finlands fiskerimuseiförening.
Med stöd av flera ministerier och Museiverket startade de i början av 2020 ett projekt för att skapa ett nytt museum som förenar olika rekreationsformer i naturen.
Projektchefen Timo Kukko sa i mars till finska Yle att han varit förvånad över det stora intresset. Tiotals städer och kommuner ville ha det unika museet.
För de fem kommuner som återstår i tävlingen väntar snart en sista gallring.
Pyttis kommunstyrelse har nyligen beslutat att kommunen förbinder sig till att betala sin del av projektet ifall museet landar i Pyttis. Det här ska godkännas av fullmäktige den sista veckan i april.
Kommunen står för ungefär hälften av byggnadskostnaderna på kring 24 miljoner euro. I praktiken kommer det här att skötas via Kotka-Fredrikshamnregionens utvecklingsföretag Cursor.
Dessutom står Pyttis för cirka 250 000 euro av de årliga kostnaderna.
Närliggande kommuner såsom Lovisa, Kotka, Borgå och Mörskom deltar i de årliga kostnaderna med olika stora summor. Kommunerna kommer att fastslå sitt deltagande inom april.
Hur mycket pengar har Pyttis hittills satsat på museiplanerna?
- Det handlar om några tiotusentals euro. Ifall Pyttis är bland de två eller tre kommuner som väljs ut i maj görs en noggrannare plan, säger Jari Korkki.