Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Delarna i exitplanen som gäller kulturbranschen ses över

Från 2021
Uppdaterad 20.04.2021 17:24.
Regeringen samlas för att förhandla om exitplanen - Spela upp på Arenan

Regeringen samlades i Ständerhuset på tisdagseftermiddagen för att diskutera sin exitplan. Ministrarna som talade till pressen före mötet ville inte avslöja detaljer kring vad som kommer att förändras i den redan presenterade strategin. Statsminister Sanna Marin (SDP) sa ändå att planerna som gäller evenemangs- och kulturbranschen ska ses över.

– Helheten som gäller evenemangs- och kulturbranschen kommer att förändras. Regeringen diskuterar nu vilka förändringarna blir. Jag går inte in på detaljer. Vi förhandlar om helheten i dag och informerar mer i morgon, sa Marin.

Aktörer inom kulturbranschen har känt sig förbisedda och orättvist behandlade i regeringens coronaexitplan.

Många har frågat sig varför restaurangbranschen är mer värd, samtidigt som regeringen betonar att alla branscher ska behandlas jämlikt.

Sista minuten för kulturens exitplan - snart hotar krasch

16:08

För 1,5 vecka sedan bad regeringen finländarna att kommentera exitplanen. Det kom in sammanlagt 2 141 kommentarer och 27 utlåtanden. Nu ska regeringen se över planen i enlighet med den respons som kommit in.

Nära att undantagsförhållandena kan slopas

Enligt ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist (SFP), ser regeringen nu på nytt på det aktuella epidemiologiska läget och reviderar exitplanen enligt det.

– Nu har läget förbättrats. Det är inte långsökt att vi kan slopa undantagsförhållandena, men det sker inte i dag. Om den positiva utvecklingen fortsätter blir det aktuellt, sa han.

"Målet är sommarteater och fotbollsmatcher i sommar"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var också hoppfull och sa att vi närmar oss en tid utan undantagsförhållanden.

– Målet är att vi kan gå på sommarteater och på fotbollsmatcher i sommar, sa Henriksson.

Hon betonade också att begränsningarna ska lättas stegvis, så att man inte behöver ta i bruk dem igen. Ministern fick också en fråga om huruvida ett vaccinpass kommer att tas i bruk inom rese- och evenemangsbranschen.

– Vi väntar på att få en medicinsk bedömning om det här, sa hon.

Familje- och omsorgsministern Krista Kiuru (SDP) sa att det finns en oro för att coronafallen börjar öka igen om restriktionerna lättas för snabbt. Men enligt henne har den senaste utvecklingen varit positiv.

– Fallen minskar för tredje veckan i rad, det är en fin nyhet. Ändå kan man ännu inte lätta på alla restriktioner direkt. Sommaren blir försenad om läget förvärras, sa hon.