Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetet hopar sig då säsongsarbetarna sitter i karantän: "Skulle vi bosätta dem i Teuva så gäller 72-timmarsregeln, men här ska det vara 14 dagar"

Från 2021
Uppdaterad 21.04.2021 09:08.
En kvinna med långt brunt hår och glasögon står intill ett växthus.
Bildtext Maria Berg är kritisk till att karantänstiderna skiljer mellan landskapen.
Bild: Yle/Juho Teir

De första säsongsarbetarna har anlänt till Finland och Österbotten, men under strikt coronakontroll. En 14 dagars karantän är tuff för såväl arbetstagarna som arbetsgivarna.

Utländska säsongsarbetare är livsviktiga för jordbruket i Finland. Förra våren tänkte Finlands coronarestriktioner ställa till det för jordbrukarna, men i år tog regeringen i ett tidigt skede itu med saken för att säkra att det finns tillgång till arbetskraft.

Men i år är inte problemet att få in arbetarna till landet utan snarare att få dem att jobba direkt.

– Vi sitter i vår lägenhet, äter och ser på tv, så beskriver Oksana Lytovets från Ukraina sin vardag.

Hon kom till Närpes förra söndagen för att jobba i ett växthus, men sitter i två veckors karantän innan hon får börja jobba.

Och så ser vardagen ut för de flesta säsongsarbetare som anländer till Österbotten. Rekommendationen i Vasa sjukvårdsdistrikt är att alla utländska säsongsarbetare sitter i karantän i 14 dagar efter inresa.

Bärplockare i landet
Bildtext De flesta säsongsarbetarna kommer från Ukraina. Här är ukrainska bärplockare i farten i Ingå.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Karantänen är frivillig, men enligt Peter Riddar, ledande läkare på Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård, K5, är det på arbetsgivarens ansvar att se till att karantänen följs.

– Det är en rekommendation och vi har informerat om att det inte finns sanktioner att sätta in ifall man meddelar att man inte tänker följa rekommendationerna.

– Men då får man fundera vad det är för arbetsgivaransvar ifall man vill ta sådana onödiga risker gentemot både gästarbetarna och eventuell ordinarie personal som konfronteras med det.

Växthusodlare kritisk

I Maria Bergs växthus i Närpes har de kring tolv säsongsarbetare per år. De första säsongsarbetarna har kunnat börja jobba redan, några sitter i karantän och resten anländer senare.

Hon är kritisk till att den tid arbetarna sitter i karantän räknas in i uppehållstillståndet.

– Jag tycker att staten skulle ha satt på de här 14 karantänsdagarna på de 90 dagarna som de får arbeta. Det är svårt att dra i andra ändan. Nu ligger vi efter i arbetet då vi inte får dem hit och arbeta. Så det är båda vägarna.

Kvinna i växthus.
Bildtext I Maria Bergs växthus är det jordgubbar som odlas.
Bild: Yle / Juho Teir

Berg är också kritisk till att karantänstiderna varierar beroende på var man befinner sig i Finland.

– Vi har hört från andra orter att de bara behöver sitta 72 timmar i karantän. Om vi skulle bosätta dem i Teuva (Östermark red. anm.) som ligger tio kilometer från oss, så då gäller 72-timmarsregeln, men här ska det vara 14 dagar.

Det här beror på att det i jord och skogsbruksministeriets anvisningar står skrivet att man kan förkorta karantänen om säsongsarbetarna kommer in i landet med ett negativt resultat som verifieras efter minst 72 timmar.

Men i Vasa sjukvårdsdistrikt rekommenderas inte en förkortning av karantänen på grund av coronaläget i distriktet. Sä här kommenterar Peter Riddar.

– Jag har en förståelse för att man inte stänger ner samhället på samma sätt och har likadana restriktioner i ett område där man inte har samhällssmitta.

– Vi har inte haft förmånen att leva i ett sådant distrikt, utan vi har haft en incidens som har satt oss till och med i spridningsfas och där tycker jag det vore direkt oansvarigt ifall man inte skärper rekommendationerna för hur man ska hantera smittspridningen.

Lättare att få tag på arbetskraft i fjol

Då Maria Berg jämför den här våren med förra våren tycker hon att det var lättare att få tag på arbetskraft i fjol. Många hörde av sig då det såg ut att utländsk arbetskraft inte skulle tillåtas resa till Finland.

Nu söker nästan ingen jobb och då utländska arbetskraften sitter i karantän är det svårt att få allt att gå runt.

– Nu är det nog väldigt tungt. Det är en massa telefonsamtal och vi söker mera arbetare och vi vet inte hur vi ska hantera allt. Tar vi hit för mycket folk om vi plockar in folk som finns på andra odlingar och vill byta arbetsplats. Det är väldigt jobbigt och det tar väldigt mycket energi.

Säsongsarbetarna i Österbotten inleder sin sejour med 14 dagars karantän: "Vi sitter i lägenheten, äter och ser på tv"

4:22