Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin talar och oppositionen protesterar – onsdagen kan bli en dag av dramatik i Ryssland

Från 2021
Rysslands president Vladimir Putin i sidoprofil.
Bild: Alexei Druzhinin/Kreml/Sputnik/EPA

Talet är just nu det viktigaste för oss och för vårt land. Med de orden har Kremls talesman Dmitrij Peskov försökt öka intresset för det hans chef tänker säga. Och onekligen finns det orsak att uppmärksamt lyssna till Vladimir Putin då han vid middagstid ger sitt årliga, lagstadgade tal till federationen.

Det finns många intressanta frågor att få svar på och på förhand har man från Kreml inte berättat om dem alla.

Det som är bekräftat är att Putin kommer att tala om hur Ryssland ska ta sig ut ur coronapandemin och om hur presidenten vill utveckla landets ekonomi.

Det är ganska uppenbart att han kommer att lova nya understöd åtminstone till barnfamiljer, fattiga och pensionärer.

Oklart vilka internationella frågor som nämns

Men vad säger han om mobiliseringen vid gränsen till Ukraina, och om det urusla förhållandet till västvärlden?

Säkert är att det inte kommer att vara blomsterspråk som hörs i riktning västerut. Under tidigare år har Putin ibland valt att vara direkt hotfull.

Putin vill att vi glömmer Navalnyj

Medan omvärlden och många i hemlandet med stor oro följer nyheterna om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är det troligt att Putin överhuvudtaget inte kommer att nämna honom.

Putin har aldrig uttalat Navalnyjs namn offentligt och låter överhuvudtaget förstå att Navalnyj är en fullkomligt likgiltig figur.

I själva verket är Navalnyj Putins enda starka politiska motståndare.
Navalnyj hungerstrejkar sedan slutet av mars och hans tillstånd försämrades snabbt förra veckan. Nu uppges han få vård på ett fängelsesjukhus.

Under en presskonferens i måndags fick Putins talesman Dmitrij Peskov en fråga om huruvida presidenten är informerad om Navalnyjs tillstånd.

- Frågan om en enskild fånge är inget för presidenten, svarade Peskov.

Han sa också att han inte har någon information om ”den fånge som nämndes” och att han därför inte kan tro på uppgifterna om att han skulle vara i kritiskt tillstånd.

Hungerstrejker och demonstrationer

Navalnyjs anhängare vet att läget är svårt såväl för Aleksej Navalnyj som för anhängarna själva.

Till stöd för Navalnyj har många människor runt om i landet meddelat att de också börjar hungerstrejka.

Bland dem finns bland andra forskare vid universitetet i Moskva och överlevande från terrorattacken mot skola nummer ett i Beslan 2004. Navalnyjs stab har utlyst stordemonstrationer i hela landet till onsdag kväll och över 460 000 personer på närmare sextio orter har på nätet anmält sig till dem.

Ingen myndighet har gett tillstånd till demonstrationerna och därför vet man på förhand att otaliga demonstranter kommer att gripas och straffas.

Underrättelsetjänsten FSB har lyckats få tillgång till uppgifter om en del av de personer som har anmält sig, och vissa har fått sig hemsänt brev med varningar om följderna om de verkligen drar ut.
Onsdagen bjuder alltså på många spänningsmoment såväl för den ryska befolkningen som för utlandet.