Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EMA: Fördelarna med Johnson & Johnsons vaccin är större än risken för ovanliga blodproppar – leveranserna till Europa återupptas

Från 2021
Uppdaterad 20.04.2021 22:07.
En vaccindos ges.
Bildtext EMA säger att fördelarna med Johnson & Johnsons vaccin är större än nackledarna.
Bild: Nic Bothma / EPA

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA säger att Johnson & Johnsons coronavaccin i sällsynta fall har orsakat blodproppar i USA.

EMA meddelade på en presskonferens på tisdagen att åtta personer av över sju miljoner vaccinerade i USA fick den här sällsynta biverkningen, där de drabbade får blodproppar samtidigt som de har ett lågt antal blodplättar. Ett av fallen hade dödlig utgång.

Blodpropparna förekommer på ovanliga ställen, som i hjärnans blodkärl, i buken och i artärer.

Alla sju drabbade är yngre än 60 år och fick biverkningen inom tre veckor efter vaccinationen. De flesta av dem är kvinnor. Specifika riskfaktorer har inte slagits fast.

Enligt EMA liknar de rapporterade fallen de som förekommit i samband med Astra Zenecas coronavaccin.

Biverkningen kan behandlas framgångsrikt

Biverkningen kräver enligt EMA specialistvård inom hälsovården. Biverkningen kan framgångsrikt behandlas om vården inleds i tid.

EMA säger att fördelarna med Johnson & Johnsons vaccin är större än nackdelarna. Det är ändå viktigt att både vården och de vaccinerade är medvetna om risken för den här biverkningen så att de som eventuellt drabbas får behandling i tid.

Produktinformationen för vaccinet kommer att uppdateras så att risken för blodproppar anges som en mycket sällsynt biverkning.

EMA uppmanar att vaccinerade personer genast uppsöker läkare om de får ett eller flera av följande symptom:

  • andnöd
  • bröstsmärtor
  • svullnad i benen
  • ihållande magsmärtor
  • neurologiska symptom som svår och ihållande huvudvärk eller suddig syn
  • små blodprickar under huden

Leveranserna till Europa återupptas - Finland har beställt 2,4 miljoner doser

För en vecka sedan rekommenderade myndigheterna i USA att man avbryter vaccineringarna med Johnson & Johnsons vaccin för att undersöka rapporterna om blodproppar. De amerikanska myndigheterna väntas fatta ett nytt beslut om vaccinet på fredag.

Johnson & Johnson avbröt också planerade leveranser av vaccinet till Europa. Nu meddelar företaget att leveranserna till EU, Norge och Island kommer att återupptas.

Finland har beställt sammanlagt 2,4 miljoner doser av vaccinet som redan har beviljats försäljningstillstånd inom EU.

Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd vill inte i det här skedet spekulera om Johnson & Johnsons vaccin i likhet med Astra Zenecas coronavaccin kommer att få en åldersgräns. I Finland ges Astra Zenecas vaccin bara till personer som är 65 år eller äldre.

Källor: EMA, STT, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 22.07 med uppgifter om att vaccinleveranserna till Europa kommer att återupptas.

Diskussion om artikeln