Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“En gran kan se bra ut och ändå vara rutten” – Borgå stad bemöter kritiken mot trädfällning på Kokonudden

Från 2021
Jaana Öhman bland avverkade trädstammar.
Bildtext Parkarbetsledare Jaana Öhman i den avverkade sluttningen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Avverkningen av gamla granar vid Folkparken i Kokon har väckt en del starka reaktioner bland Borgåbor. I insändare och på sociala medier har ord som sorgetårar, våldtäkt och katastrof använts.

Då vi går upp för den avverkade sluttningen gäller det att se sig för bland stubbar, grenar och bråte. Det är allt som finns kvar av de stora cirka 130 år gamla granarna.

Parkarbetsledare Jaana Öhman ser ut över sluttningen intill paviljongen, där många höga tallar har lämnats kvar.

- Jag förstår bra att människor reagerar. Själv älskar jag skog och träd, men emellanåt måste man göra vissa åtgärder och förnya.

Öhman säger att granar har en viss livslängd.

Vy över Kokonudden.
Bildtext Här fanns förr en tät grandunge.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På hela Kokonområdet finns det ännu gott om orörd gammal granskog. På sluttningarna upp mot höjden ligger många omkullblåsta trädstammar som vittnar om skogens höga ålder.

- När det plötsligt sker en sådan här synlig förändring så ser det först hemskt ut, men vårt jobb är ännu ofärdigt här, säger hon.

Jaana Öhman talar om säkerhet.

- Säkerhet är det som vi alltid tänker på först. Vi kan inte ta risken att någon skulle bli under ett träd som faller. Rötan syns inte alltid. En gran kan se bra ut och ändå vara rutten, säger hon.

Stor stubbe med många årsringar.
Bildtext Här syns spår av en skadad stam. Det avslöjar den ljusa färgen i kärnan, säger Jaana Öhman.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stad har redan i några år haft planer på att restaurera den historiska parken med anor från 1890-talet. Att röja upp den vildvuxna grandungen och ersätta den med en parkskog bestående av tallar är ett led i den processen.

- Vi har fått pengar av Miljöministeriet för det här projektet. Vi kommer att piffa upp parken och bland annat iståndsätta de gamla trapporna och utsiktsplatsen lite högre upp, säger Janna Öhman.

I terrängen håller några av stadens anställda på med att städa upp efter avverkningen som blev klar för några veckor sedan. Iklädda gula västar och overaller bär de bort bråte och granris.

Trädstammar som storm har fällt.
Bildtext Granar som inte har klarat av stormar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Nu när det är mera öppet och mera ljust, så kommer kanske också lövträd att trivas här.

Stämningen och utsikten vid Kokonudden är nu en annan, mera öppen.

- Bara det här projektet blir färdigt kommer det här att bli ett jätteomtyckt område. Redan nu är det många som kommer hit och promenerar.

Trädstammar i skog.
Bildtext Några stammar lämnas kvar i sluttningen som insektbon.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln