Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyjs anhängare kan stämplas som ”terrorister” – de närmaste dagarna avgör

Från 2021
Människor i Prag demonstrerar för ryska Aleksej Navalnyj.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Inför dagens landsomfattande protester till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har den ryska polisen trappat upp förföljelserna av hans anhängare. Dessutom vill myndigheterna nu stämpla Navalnyjs organisation som extremistisk.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs landsomfattande nätverk av kampanjstaber har haft en tung vecka bakom sig. Det är stabernas uppgift att koordinera dagens landsomfattande gatuprotester.

Det är frågan om demonstrationer som inte har myndigheternas tillstånd och som därför ger kravallpolisen fria händer. Polisen har redan slagit till mot många staber och flera har tvingats stänga.

Petersburg i fokus

I S:t Petersburg slog polisen till mot Navalnyjs stab redan förra veckan.

Koordinatorn Irina Fatjanova greps och dömdes till tio dagars fängelsestraff. Åtalet hängde ihop med de förra demonstrationerna i vintras.

Navalnyj-anhängaren Irina Fatjanova.
Bildtext Irina Fatjanova.
Bild: Privat

I måndags greps dessutom stabens förra koordinator Denis Michajlov. Han dömdes till sju dagar fängelse för att ha deltagit i en olaglig demonstration.

Staben i Petersburg har nu stängt sina dörrar av säkerhetsskäl. Alla anställda och volontärer arbetar på hemliga adresser.

Aleksej Navalnyjs stab i S:t Petersburg.
Bildtext Staben i Petersburg har stängt av säkerhetsskäl.
Bild: Yle / Anders Mård

Raider i regionerna

Staben i Moskva har också drabbats. Koordinatorn Oleg Stepanov sitter redan i husarrest fram till den 23 juni.

Från regionerna kommer varje dag nya rapporter om hur polisen trakasserar Navalnyjs anhängare.

Den 13 april kidnappade okända män i staden Voronezj volontären Andrej Achmedulov. Han fördes senare till en polisstation där han förhördes bara för att släppas fri. Senare samma dag fick Navalnyjs stab besök av polisen.

Staben i Murmansk drabbades samma dag av inbrott. Dagen innan hade stabens anställda Aleksandr Surinov gripits misstänkt för narkotikabrott. Han släpptes fri strax senare.

I Dagestan greps två anställda som fortfarande sitter i häktet. Staberna i Krasnodar och Tjeljabinsk har utsatts för polisens husundersökning.

I staden Kurgan greps koordinatorn Aleksej Schwarz i går medan kollegerna i Rostov och Belgorod ärades med husundersökning.

Snart terrorister

På måndag nästa vecka avgör en domstol i Moskva framtiden för Navalnyjs oppositionsnätverk.

Åklagarämbetet har nämligen begärt att Navalnyjs antikorruptionsfond och kampanjstaber förklaras vara ”extremistiska organisationer”.

Ifall domstolen är överens med åklagaren, öppnar beslutet för en massiv förföljelse av Navalnyjs anhängare.

Aleksej Navalnyj står i en glasbur omgiven av poliser och formar ett hjärta med händerna.
Bildtext Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Bild: Moskovan oikeustalo / EPA

De som innehar ledande positioner inom organisationen kan dömas till tio års fängelse, de som deltar i organisationen till sex år.

Volontärer och de som donerar pengar till verksamheten kan få åtta år i fängelse. Alla anställda kan dömas till sex år i fängelse.

Åklagaren hävdar att Navalnyjs organisationer eftersträvar att ändra samhällsordningen genom revolution. Handlingarna har stämplats som statshemligheter.

Jehovas vittnen visar vägen

Navalnyjs nätverk riskerar gå samma öde till mötes som Jehovas vittnen.

Det religiösa samfundet stämplades som en extremistisk organisation i Ryssland år 2017. Verksamheten har sedan dess legat nere.

Enligt det ryska rättscentret Agora har 252 medlemmar i Jehovas vittnen varit frihetsberövade de senaste tre åren, 463 har åtalats, 79 har dömts och 11 personer sitter som bäst i fängelse.

Polisen har gjort 1 416 husrannsakningar hemma hos medlemmar.

Stämpeln som terrorister ledde till att många Jehovas vittnen flydde Ryssland och sökte politisk asyl utomlands. Över 200 medlemmar sökte asyl i Finland.