Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alla tiders U-sväng – Chelsea och Manchester City först med att hoppa av Superligan, hela projektet kan skrotas i kväll

Från 2021
Chelseafans protesterar utanför Stamford Bridge.
Bildtext Chelseafans protesterade utanför Stamford Bridge inför Premier League-matchen mot Brighton.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Natten till måndag meddelade 12 europeiska toppklubbar att de grundat en ny superliga. Deras enhetliga front höll inte ens i två dagar. Enligt medieuppgifter i England förbereder sig såväl Chelsea som Manchester City för att hoppa av, och hela dussinet klubbar håller i kväll ett möte för att skrota hela planen.

Protesterna mot den nya superligan har varit högljudda, mångordiga, och kommit från många håll. Från fans, spelare, tränare, andra klubbar, regeringar – och inte minst från Uefa och Fifa.

De sex deltagande engelska klubbarnas supporterorganisationer har i starka ordalag fördömt de nya planerna. Och Uefa har hotat med att slänga ut klubbarna från årets pågående Europacupspel, något som skulle drabba fyra av de engelska klubbarna hårt då lagen tagit sig i semifinal i Champions League eller Europa League.

Vad exakt som fick Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj att ändra sig är oklart, men enligt flera trovärdiga engelska källor, som BBC, The Guardian och The Athletic, var Chelsea det första laget som gav efter för trycket och bestämde sig för att hoppa av den nya ligan.

Enligt The Guardian ska också spelartruppen i Chelsea ha haft ett möte med klubbens ordförande Bruce Buck under måndagen där spelarna uttryckt sin stora oro för hela projektet.

Chelsea spelar på tisdag kväll en Premier League-match hemma mot Brighton och inför matchen förekom stora protester från supportrar utanför lagets stadion Stamford Bridge. Ilskan kom av sig när nyheten om Chelseas U-sväng sipprade ut, men likväl gjorde protesterna att matchens start sköts fram med en kvart då spelarna hade svårt att ta sig in på arenan.

Oförberedda på kompakt motstånd

Kort efter nyheten om Chelseas avhopp avslöjade också The Sun och The Athletic att Manchester Citys ägare kommit till samma slutsats. Detta bara några timmar efter att tränaren Pep Guardiola på en presskonferens ställt sig frågande till konceptet men sagt att han inte kan uttala sig innan han vet mer.

Enligt källor till Daily Mail har Manchester City skickat in sitt brev om att dra sig ur projektet till de övriga klubbarna, men föreningen kan av juridiska orsaker inte kommentera ärendet.

Och när korthuset nu börjat rasa så går det undan. Medieuppgifter i Spanien säger att Atlético Madrid också hoppar av och enligt den engelska radiokanalen Talksport kommer de tolv Superligaklubbarna att mötas senare under tisdagen. På mötesagendan: ett förslag att upplösa hela ligan. Enligt Talksport är beslutet i princip redan taget: det blir ingen superliga.

I kölvattnet av den upplösta ligan faller också tunga namn. Från Italien rapporteras att Juventus ordförande Andrea Agnelli har avgått och från England meddelas att Manchester Uniteds vice ordförande Ed Woodward har lämnat sin post.

Alla dessa besked tyder på att de tolv klubbarnas ägare helt enkelt inte var förberedda på ett så kompakt motstånd från fotbollsvärlden som blev fallet. Men hur Fotbollseuropa efter två väldigt märkliga dygn skulle kunna gå vidare som om ingenting hänt är en helt annan fråga.

Diskussion om artikeln