Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL och Barnskyddet: Behovet av barnskyddets tjänster har ökat under coronapandemin

Från 2021
Ett barn i tjock röd jacka på en karusell i en lekpark.
Bildtext Många barnfamiljer tampas med problem som har förvärrats under coronapandemin.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Coronatiden har förvärrat barnfamiljernas psykiska belastning samt ökat på behovet av barnskyddets tjänster, visar en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd THL och Centralförbundet för Barnskydd gjort i kommuner.

Undersökningen var riktad till ledningen för barnskyddet i 85 kommuner och 18 samkommuner.

Av dem som svarade uppgav 40 procent att antalet barnskyddsklienter har ökat och 47 procent uppgav att barnskyddsanmälningarna har ökat under coronapandemin.

Livssituationen för barnfamiljer som omfattas av barnskyddet har försvårats märkbart under pandemin - i 63 procent av svaren uppges att familjerna i deras kommuner har det svårare nu än tidigare.

Föräldrar orkar sämre än förr

Mentala problem förekommer oftare i de familjer som omfattas av barnskyddet än innan pandemin; 55 procent av kommunerna uppger att föräldrar lider av mer psykisk ohälsa än tidigare.

I över 70 procent av kommunerna bedömer barnskyddet att föräldrarnas ork har försämrats och att barnens skolgångsproblem har blivit vanligare under pandemin.

Enligt undersökningen har tillgången till social- och hälsovårdstjänster för barnskyddets klienter reducerats under pandemin.

Redan före coronapandemin förekom det brister i barnskyddets tjänster till familjer, men enligt experter är det ändå tydligt att epidemin har försämrat läget ytterligare.

STT

Diskussion om artikeln