Superligan ser ut att falla innan den ens hunnit starta – de engelska klubbarna drar sig ur projektet
Alla sex Premier League-lag, som enligt planerna skulle vara med i den nya superligan i fotboll, har dragit sig ut ur projektet. Så meddelar klubbarna på sina webbplatser.
Den första klubben som hoppade av den planerade Superligan var Manchester City, och strax efteråt följde de övriga Citys exempel: Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham och Chelsea.
– Manchester City Football Club kan bekräfta att man har vidtagit åtgärder för att dra sig ur gruppen som planerat den europeiska Superligan, skriver Manchester City på sin webbplats.
Alla ovan nämnda klubbar hade snarlika meddelanden på sin webbplats.
– Liverpool FC kan bekräfta att vi har avbrutit våra planer på att delta i den europeiska Superligan, berättar Liverpool på sin webbplats.
– Som vi tidigare i kväll meddelade kan Chelsea Football Club bekräfta att man har inlett de formella procedurerna för att dra sig ur gruppen som planerat den europeiska Superligan, skriver Chelsea på sin webbplats.
Tungt bakslag för Superligan
Enligt nyhetsbyrån AFP innebär de engelska klubbarnas adjö till Superligan att hela den planerade fotbollsligan kommer att fallera – innan den ens hunnit starta.
Av de tolv klubbarna som ursprungligen skulle vara med i denna "elitfotbollsklubbarnas sandlåda" finns bara hälften kvar: Real Madrid, Barcelona och Atletico Madrid från Spanien och AC Milan, Inter Milan och Juventus från Italien.
Det europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Aleksander Ceferin tackade de engelska klubbarnas beslut. Enligt BBC betonade Ceferin att man nu måste satsa på förenhetligande.
"Det är inte idrott om förluster inte spelar någon roll"
Den planerade Superligan har fått massiv kritik från alla möjliga håll, inte minst från fotbollsförbunden Fifa och Uefa som hotar med att bannlysa spelare och klubbar som spelar för eller i Superligan.
Kritik har kommit också från fans som vill se sina favoritklubbar spela i de inhemska serierna och i de redan befintliga europeiska klubbturneringarna.
Projektet har fått mothugg också på högsta politiska nivå och bland annat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppges ha sagt att han gör sitt yttersta för att Superliga-planerna inte ska gå framåt. Enligt Sky News beskrev premiärministern ligan som en kartell.
Även inifrån själva grenen har projektet stött på patrull. Manchester Citys chefstränare Pep Guardiola kritiserade starkt det idrottsliga, eller snarare avsaknaden av det idrottsliga, i Superligan.
– Det är inte idrott om det inte finns ett förhållande mellan möda och lön. Det är inte idrott om framgången är beseglad på förhand. Det är inte idrott om förluster inte spelar någon roll, sade Guardiola i en presskonferens.