Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens exitplan: Barn och unga får återvända till hobbyer i april, studentkalas i juni, större konserter senare i sommar

Från 2021
Uppdaterad 21.04.2021 12:34.
Annika Saarikko, Maria Ohisalo och Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) räknar med att undantagsförhållandena kan upphöra i Finland nästa vecka. Här står hon med minister Annika Saarikko och Maria Ohisalo.
Bild: Lehtikuva

Regeringen planerar att lätta på coronarestriktionerna så att barn och unga kan återuppta sina hobbyer i april. Större utomhusevenemang, som konserter och idrottstävlingar är också tänkbara, särskilt mot slutet av sommaren.

Regeringen presenterade på onsdag sin uppdaterade exitstrategi för att avveckla coronarestriktionerna. Regeringen har gjort vissa ändringar och preciseringar i strategin utgående från den respons som kommit.

Hobbyer för barn och unga öppnas i april

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) betonade under presskonferensen att regeringen vill prioritera barn och ungas välbefinnande i exit-strategin. Grupphobbyer utomhus ska därför kunna återupptas igen i april.

Från och med början av juni blir det möjligt att ordna tävlingar och hobbyer utomhus och sommarläger för unga. Under juni månad öppnas också sådan hobbyverksamhet inomhus där det inte uppstår några närkontakter.

Från och med början av juli blir det tillåtet att också ordna tävlingar och evenemang inomhus samt hobbyverksamhet som inbegriper kontakter.

Undervisningsminister Jussi Saramo (VF) hoppas att så många skolelever och studerande som möjligt ska kunna återvända ttill vanlig närundervisning igen under slutskedet av vårterminen. Besluten fattas på lokal nivå.

– Ingen ska behöva delta i distansundervisning mer än nödvändigt, sade Saramo.

Större utomhusevenemang möjliga

– Det är möjligt att också större utomhusevenemang kan ordnas mot slutet av sommaren, svarade Saarikko på en fråga om huruvida konserter och rockfestivaler har beaktats i strategin.

Regeringen planerar att tillåta utomhusevenemang för fler än 50 personer och frångå reglerna om två meters säkerhetsavstånd mellan deltagarna i juni. Tvåmetersregeln omöjliggör i praktiken flera typer av evenemang, sade Saarikko.

Yleisöä Ruisrockissa.
Bildtext Årets Ruisrock har redan ställts in på grund av coronaläget. Bild från 2019.
Bild: Nelli Kenttä, YleX

Inomhusevenemang för högst 50 personer ska tillåtas så fort som möjligt i de landskap där smittspridningen är tillräckligt låg. Det borde alltså vara möjligt att ordna studentkalas på flera håll i landet i juni.

Undantagsförhållanden i en vecka till

Statsminister Sanna Marin (SDP) underströk att coronaepidemin fortfarande inte är över i Finland och att epidemiläget har förvärrats i flera länder den senaste tiden. Var och en kan och bör ta ansvar för att förhindra ökad smittspridning.

– Om situationen utvecklas i gynnsam riktning kan vi eventuellt fatta beslut om att frångå undantagsförhållandena nästa vecka, sade Marin.

De ändringar och lättnader som finns med i exitplanen kräver lagändringar. Exakt vilka begränsningar som kan slopas vid vilken tidpunkt är ännu oklart.

– Den här exitplanen är inte någon absolut sanning utan en vägkarta som förändras med terrängen, formulerade sig justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Avråder från utlandsresor

Regeringen avråder fortfarande från alla icke-nödvändiga utlandsresor och uppmanar finländarna att tillbringa sommarlovet i hemlandet, även om antalet coronavaccinerade ökar stadigt.

– Situationen i Sverige och Estland är väldigt annorlunda än i Finland just nu, konstaterade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa viides helmikuuta. Taustalla liikenneruuhka.
Bildtext Gränstrafiken mellan Torneå och Haparanda ska öppnas under våren.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Enligt exitplanen kommer kontrollen vid de inre gränserna att fortsätta så länge det är nödvändigt, men restriktionerna inom trafik och transport ska avvecklas stegvis under våren.

Först kommer trafiken vid landgränserna mot Sverige och Norge att öppnas, sedan står pendlingstrafiken i tur. I ett senare skede ska det bli enklare för familjer och släktingar att resa över EU:s inre gränser.

Diskussion om artikeln