Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Elitseglaren och affärsmannen Janne Järvinen valdes inte till OS i Tokyo – olympiska kommittén motiverar beslutet med idrottsliga prestationer

Från 2021
Uppdaterad 21.04.2021 15:08.
Janne Järvinen och Sinem Kurtbay jublar på land.
Bildtext Janne Järvinen åker inte till OS i Tokyo.
Bild: Sailing Energy

Olympiska kommittén har valt duon Akseli Keskinen och Sinem Kurtbay till OS i Tokyo. Det betyder alltså att OS-klara Janne Järvinen, som dömdes till fängelse i det så kallade Katiska-fallet inte åker till OS. Enligt toppidrottschefen Mika Lehtimäki kan man motivera beslutet med idrottsliga prestationer.

Enligt Mika Lehtimäki hade olympiska kommittén tre alternativ: Att inte skicka någon idrottare alls, att duon Kurtbay–Järvinen, som fixade OS-platsen i Nacra17-klassen skulle delta, eller att Sinem Kurtbay åker till OS med Akseli Keskinen.

Olympiska kommittén kunde konstatera att både duon Kurtbay–Järvinen och Kurtbay–Keskinens prestationer var jämnstarka, men att man har enligt urvalskriterierna betonat att Keskinens karriär pekar stadigt uppåt och att duon Kurtbay–Keskinens prestationer i internationella tävlingar har varit varit bättre än då Kurtbay har tävlat med Järvinen.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen har bland annat tävlat tillsammans på de kommande OS-vattnen utanför Tokyo. I världscupen i augusti 2019 slutade duon nia.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen seglar
Bildtext Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen har tävlat tillsammans på de kommande OS-vattnen
Bild: Handout

– Den här gången kunde vi fatta beslutet enbart på idrottsliga grunder, konstaterade olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori.

Han medgav också att situationen skulle ha varit oerhört problematisk om valet skulle ha fallit på den dömde affärsmannen Janne Järvinen.

– Det brott som Järvinen dömts för i tingsrätten är väldigt allvarliga och i strid med olympiska kommitténs värderingar och idrottsrörelsens etiska linjer, trots att själva brottet inte har direkt med idrotten att göra.

Järvinen dömdes till en två och ett halvt år lång ovillkorlig fängelsedom i den så kallade Katiska-härvan. Järvinen dömdes för medhjälp till narkotikabrott och penningtvätt. Domen kom bara några månader före sommar-OS i Tokyo.

Järvinen nekar till brott och har bestämt sig för att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten. Därför har domen inte ännu vunnit laga kraft.

Järvinen sa i går till MTV3 (på finska) att han kommer att vända sig till Idrottens rättsskyddsnämnd ifall han inte väljs till OS.

Diskussion om artikeln