Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Geir Rönning: "David Paich från Toto frågade om jag ville vara med i bandet"

Från 2021
Geir Rönning
Bildtext Geir Rönning är en stolt sjubarnspappa.

Vad är enligt Geir Rönning det bästa med att arbeta på dagis? Vilka misstag har han gjort under sin karriär? Vilken har varit den galnaste tiden för honom? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till artisten Geir Rönning.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är artisten Geir Rönning.

Geir Rönning har en gedigen karriär som artist. Han har representerat Finland i Eurovisionen, framfört de officiella låtarna till VM i friidrott 2005 och EM i damfotboll 2009, turnerat med Rhapsody in Rock och blev 2010 sjunde i svenska Idol. Geir har arbetat på dagis sedan oktober och är även sjubarnsfar.

Geir har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, artisten Alva Nygård, journalisten Christian Vuojärvi, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Kaj Korkea-aho
Bildtext Kaj Korkea-aho har släppt flera böcker, bland annat Gräset är mörkare på andra sidan och Onda boken.
Bild: Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-ahos fråga: När jag var 17 år skickade jag en låt till dig som du inte spelade in. Finns det andra misstag du gjort under din karriär som du vill berätta om?

– Rolig fråga, skrattar Geir samtidigt som han beklagar att han inte spelade in Kajs låt.

– För att svara på frågan så var jag en gång i studion tillsammans med David Paich från Toto. Han frågade om jag skulle vilja vara med i bandet. Jag vet inte ännu idag om han menade Toto eller ett nytt band. Den här frågan har följt med mig under hela mitt liv. Jag är 99 procent säker att han syftade på ett nytt band och inte Toto. Hur som helst är jag ledsen än idag över att jag inte vågade ställa den frågan.

Joel Blomqvist.
Bildtext Ishockeymålvakten Joel Blomqvist spelar till vardags i Hermes.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Joel Blomqvists fråga: Vad är det bästa med att jobba på dagis?

– Barnen! Varje arbetsdag är en resa genom skratt och gråt på ett positivt sätt. Dagen börjar med att de kommer springande och hoppar i din famn. Barnen delar med sig av sina tankar och där ryms universums alla tokigheter med. Det är en spontan glädje som pågår åtta timmar varje dag.

Henri Vuortenvirta
Bildtext Henri Vuortenvirta är låtskrivare och medlem i Bastupojkarna.
Bild: Henri Vuortenvirta

Henri Vuortenvirtas fråga: Vilken är den galnaste upplevelsen du varit med om med dina fans?

– Det finns många galna berättelser. Den roligaste tiden i mitt liv var när jag var 16 år gammal och hade hyrt en turnébuss och chaufför. Livet var galet bra då, men berättelserna delar jag inte med mig av. De sitter i hjärtat och där får de stanna.

Elisabeth Rehn sitter i en blå sammetsfåtölj hos Daniel Olin.
Bildtext Elisabeth Rehn var Finlands första kvinnliga försvarsminister.
Bild: Barbro Ahlstedt

Elisabeth Rehns fråga: Du har många barn, har dina barn fått delta i hemsysslorna jämställt? Det är ju ofta så att pojkarna får göra ett roligare arbete.

– Eftersom jag har sju pojkar och inga döttrar så är ju den där frågan lite svår att svara på. Hade jag haft en dotter hade det sett likadant ut, alla är med och hjälper på samma villkor och med samma uppgifter. Jag har en son som är åtta år gammal, han kom hem från BB när jag fyllde 50 år. Det är den bästa gåvan jag någonsin fått. Med handen på hjärtat kan jag nog säga att han slipper lite enklare undan än de andra, säger Geir och skrattar.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Geir om vad han är mest stolt över i sin karriär, vad som får honom på bra humör och vilken låt han helst sjunger på karaoke.

Geir Rönning: "Paich från Toto frågade om jag ville vara med i bandet"

20:23