Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart beskattas alla näthandelsköp – dyrare för konsumenten

Från 2021
En massa postpaket som väntar på att bli hanterade.
Bildtext Snart kommer du vara tvungen att betala skatt på alla näthandelsköp.
Bild: Lehtikuva

Från och med juli i år kommer alla näthandelsköp som levereras från länder utanför EU att beskattas. Syftet är att ge inhemska företagare mer konkurrenskraft. Nu är produkter som importeras från länder utanför EU och kostar mindre än 22 euro momsfria.

Bland annat kläder, elektronik och skönhetsprodukter är varor som tidigare varit skattefria. Men så kommer det inte vara länge till.

Reformen av momsbeskattningen av näthandel träder i kraft i hela EU-området den 1 juli.

På de flesta varor tillkommer då en moms på 24 procent. En skjorta vars momsfria pris är 10 euro kostar alltså från och med juli 12,40 euro.

– Ändringen är bra för den finska e-handeln. Syftet med lagändringen är en mer jämlik konkurrenssituation för företag i EU-länderna, säger Sami Finne, ansvarig för Postens internationella näthandelstjänster.

Sami Finne.
Bildtext Leveranstiderna kommer att förkortas, säger Sami Finne, ansvarig för Postens internationella näthandelstjänster.
Bild: Yle/ Fredrik Palmén

Dyrare och snabbare för kunden

I Finland är man sedan länge van med näthandel och en stor del av försändelserna kommer från länder utanför EU.

Under 2018 anlände omkring en miljon paket till Finland från Kina per månad.

I samband med reformen kommer ett gemensamt europeiskt system att tas i bruk. Genom det så kallade IOSS-systemet (Import One-Stop Shop) kan kunden betala momsen direkt i webbaffären.

– Många online-återförsäljare kommer förmodligen att starta med den här lösningen redan under den kommande sommaren. Konsumenten kan kontrollera direkt på online-återförsäljarens webbplats om företaget erbjuder en momsbetalningsmöjlighet, säger Finne.

Om inte webbaffären anslutit sig till IOSS-systemet kan man också betala momsen i OmaPosti-appen, men då tilläggs en avgift på 0,90 euro.

Skjortan vars momsfria pris var 10 euro betalar man 13,30 euro för om man betalar momsen i OmaPosti.

När momsen betalas direkt i webbaffären tillkommer ingen sådan här avgift.

– Det finns både för- och nackdelar för konsumenten. Det blir lite dyrare, men eftersom mycket automatiseras kommer leveranstiden att bli kortare.

Genom de nya systemen ska det också bli lättare att spåra sin beställning innan den kommer till Finland.

Enligt Finne kan leveranserna bli ungefär en dag snabbare i framtiden.

Man kan också alltid fortsätta att betala skatten till Tullen. För att täcka lagrings- och hanteringskostnader tillkommer då en avgift på 2,90 euro.

Skjortan som kostat en tia får då ett nytt pris, 15,30 euro.

Personal arbetar på Postens logistikcentral
Bildtext De automatiserade beskattningssystemen ska kunna minska leveranstiden från och med juli.
Bild: Mikko Koski/Yle.fi

Bluffmeddelanden kan komma att öka

Finne påpekar att handeln på nätet aldrig varit säkrare och smidigare än nu.

Han varnar ändå för bluffmeddelanden som verkar komma från posten. Sådana meddelanden har tidigare skickats via SMS eller per epost.

– Det kan hända att den här typen av bluffmeddelanden ökar när vi introducerar nya system. Lättast hittar man information om sina paket i vår app eller på vår webbsida.

För att leverans- och betalningsprocessen ska fungera så smidigt som möjligt är det viktigt att informationen om kunden är korrekt.

Ifall kundens personliga information är bristfälligt ifylld, skickas paketet till Tullen och då tillkommer en extraavgift.

Diskussion om artikeln