Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Vi förfasas över gängskjutningar i Sverige – men borde prata mer om männen som dödar kvinnor i Finland

Från 2021
Svenska polisens emblem på en t-shirtärm. Ovanpå en bild på redaktör Marianne Sundholm och ett citattecken.
Bildtext En del av debatten i Sverige just nu handlar om hur lite uppmärksamhet medier och politiker ägnar våld mot kvinnor jämfört med dödsskjutningar inom gängkriminaliteten, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm.

Det är fel när dödligt våld mot kvinnor bara blir notiser. Finland och Sverige är lika dåliga på den punkten.

Berättelser om offer för våld får aldrig bli bara statistik, men ibland är det bra att påminna sig om vad siffrorna säger för att få perspektiv och helhetsbild.

När jag i går rapporterade om hur Sverige skakas av flera fall av dödligt våld mot kvinnor följde en hård moderering i kommentarsfält eftersom flera läsare fick för sig att skylla på bland annat invandring.

Och när medier rapporterar om ungdomsvåld i Finland finns det alltid någon som är snabb att säga att vi ska vara försiktiga så "det inte går som i Sverige".

En del av debatten i Sverige just nu handlar om hur lite uppmärksamhet medier och politiker ägnar våld mot kvinnor jämfört med dödsskjutningar inom gängkriminaliteten. Där är det bra att också i Finland påminna oss om vart vi riktar blicken.

För det är bra konstigt hur lite koll vi i Finland har på vår mörka historia och verklighet av våld. Det är ändå bara ett par generationer sedan de inflyttade finländarna i Sverige stod för så oproportionerligt många våldsdåd att de dåliga knivskämten lever kvar än i dag.

Finland placerar sig fortfarande på skamlistan i internationella jämförelser om brott mot liv

Visst har det blivit bättre. Fallen av dödligt våld i Finland har minskat i en stundvis rätt brant nedåtpekande kurva och vi är i dag långt från de höga siffror vi såg på 70-, 80- och 90-talen.

Men Finland placerar sig fortfarande på skamlistan i internationella jämförelser om brott mot liv. Vi hamnar på sjätte plats bland EU:s 27 länder och på åttonde plats bland OECD:s 38 länder i antal dråp och mord i förhållande till folkmängd.

I Norden är vi klart våldsammast, med 1,44 brott mot liv på 100 000 invånare. Nästa på listan är Sverige med 1,09, Danmark med 1,08 och Norge med 0,51. (Källa: Henkirikoskatsaus 2020)

Enligt uppgifter till polisen har Sverige 124 fall av dödligt våld år 2020, jämfört med 90 dråp och mord i Finland på en befolkning som är hälften så stor.

När det gäller dödligt våld mot kvinnor är jämförelsen än mer dyster. I Sverige dödas i medeltal 15 kvinnor per år av sin man, nuvarande eller ex. I Finland dödas lika många – igen, på en befolkning som är hälften så stor.

Och nej, det är inte särskilt relevant att jämföra antal döda i gängskjutningar med antal döda i våld mot kvinnor. Men när vi talar ökningen av konflikter och dödligt våld i kriminell miljö i Sverige är det bra att minnas att Finland fortfarande är det land i Norden där det dödas mest, både kvinnor och män.

Finland har ett våldsproblem. Det är inte Sverige vi ska oroa oss för, vi har alldeles tillräckligt att reda upp själva.

Vart sjätte brott mot liv i Finland är en kvinna som dödas av sin man

Antalet brott mot liv och försök till brott mot liv steg i Finland under 2020, efter att ha minskat i många år.

Sverige har de senaste åren en ökning i mängden konstaterade fall av dödligt våld. År 2020 var de 124 stycken. 48 personer dog i skjutningar det året.

När det gäller brott mot liv i Finland är det vanligaste att en man dödar en man han känner sedan tidigare. Det nästvanligaste är att en man dödar en kvinna han har eller har haft en relation med: de dödsfallen utgör 17 procent, eller vart sjätte, av alla brott mot liv i Finland.

År 2010-2018 dödades 134 kvinnor i Finland av sin partner eller sin expartner. Det är omkring 15 kvinnor per år. Under samma nio år dödades 43 män i Finland av sin partner eller expartner.

Källa: Brottsförebyggande rådet Brå och Helsingfors universitets översikt över brott mot liv Henkirikoskatsaus 2020.