Kommentar: Med vingesus från Sovjetunionen lovade Putin allt gott åt folket och allt ont åt den som vill Ryssland illa
Rysslands president Vladimir Putin gav inga konkreta besked under sitt tv-sända tal. Däremot talade han om hur fientlig omvärlden är. Han konstaterade att Ryssland har moderna vapen och att landet kan slå tillbaka hårt mot dem som hotar. Det skriver Svenska Yles medarbetare Kerstin Kronvall i en kommentar.
Vladimir Putin talade i drygt en timme inför bland andra medlemmarna i federationsrådet och duman, ministrar, kyrkliga ledare och kulturpersonligheter.
Han höll talet i Manegen i centrum av Moskva och det visades på de riksomfattande tv-kanalerna.
Vi har moderna vapen, vi är starka och vi kan slå hårt mot den som hotar oss. Det var Putins viktigaste besked till omvärlden i talet till federationen.
Utan att konkret nämna vilka hot från omvärlden han avsåg lät Putin förstå att Ryssland alltid söker fred, vänskap och samförstånd, medan andra länder orättvist pekar finger och skyller allt ont på Ryssland.
Den som använder ett överlägset tonfall mot Ryssland ska enligt Putin vara medveten om att landet alltid hittar utvägar för att hävda sin rätt. Eventuellt avsåg han med utvägar de moderna och effektiva ryska vapen han lite senare i talet skröt med.
Vi har moderna vapen, vi är starka och vi kan slå hårt mot den som hotar oss
Rysslands president Vladimir Putin
Alla som runtom i världen uppmärksamt följde Putins tal, med förhoppningar eller fasa inför vad han skulle säga om det skärpta säkerhetspolitiska läget, blev i dag besvikna. Putin gav nämligen inga konkreta besked.
Det intressanta var att Putin talade om hur fientligt omvärlden förhåller sig till Ryssland utan att den här gången nämna vare sig EU, USA eller Nato som vanligtvis brukar få sig en känga.
Då han talade om Belarus och det han kallade ett uppenbart utländskt försök till statskupp i landet hänvisade han till en likadan statskupp i Ukraina då president Janukovytj fälldes 2014. Om allt som hänt i Ukraina efter det teg Putin.
Han sade ingenting om upptrappningen vid Ukrainas gräns, där Ryssland har samlat stora mängder vapen och militär och han sa heller inget om den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Det var heller inte väntat. Putin har låtit förstå att Navalnyj är en ovidkommande figur som inte är värd presidentens uppmärksamhet.
Att han inte talade om läget i Ukraina var däremot mindre väntat och hans tystnad kan eventuellt vara illavarslande. Den kan innebära att Ryssland har planer som landet vill hemlighålla för att hålla kvar initiativet och överraskningsmomentet då man gör något.
Målar upp framgångsbild
En stor de av Putins tal, den del som handlade om inrikesfrågor, var som ett avlägset eko från Sovjetunionen. Statschefen räknade upp hur bra allt är och åhörarna satt halvt slumrande för att då och då vakna till och entusiastiskt applådera.
Putin talade om hur Rysslands styrka som nation alltid har varit att landet är enat, samtidigt som polisen redan hade gripit de första demonstranterna i Fjärran Östern.
Navalnyjs anhängare har nämligen utlyst demonstrationer till stöd för Navalnyj och mot Putin på många håll i landet just i dag.
Putin har låtit förstå att Navalnyj är en ovidkommande figur som inte är värd presidentens uppmärksamhet.
Den bild Putin målade upp av Ryssland, som ett framgångsrikt och välmående samhälle där det mesta är bra och håller på att bli bättre, gör att man kan fråga sig om presidenten är blind och döv inför sin omgivning eller om han tror att alla invånare är det.
Alla löften om nya budgetsatsningar som ska göra medborgarna starka, friska, välutbildade och lyckliga kommer förstås väl till pass inför höstens parlamentsval.
Putin själv kan också behöva lite välvilja från folkets sida. Trots att han är landets populäraste politiker har nämligen stödet för honom rasat den senaste tiden.
Då är mera pengar till alla ett bra koncept. Folket tycker att presidenten är snäll och generös och glömmer så gärna att de pengar han delar ut kommer från dem själva, alltså från skattebetalarna.