Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Janne Järvinen ratades av olympiska kommittén – seglingsförbundet ställer sig bakom beslutet: "Vi har varit delaktiga i beredningen"

Från 2021
Seglarna Sinem Kurtbay och Janne Järvinen har skaffat Finland en OS-biljett.
Bildtext Seglarna Sinem Kurtbay och Janne Järvinen skaffade Finlands OS-biljett.
Bild: Lehtikuva / Jukka Saarikorpi / SPV

Seglaren Akseli Lehtinen gör Sinem Kurtbay sällskap i sommar-OS i Tokyo, vilket innebär att den fängelsedömda Janne Järvinen får nobben av olympiska kommittén. Seglingsförbundets verksamhetsledare Jan Thorström tycker att beslutet är bra. Nu ska man försöka lösa båtfrågan. Ett tänkbart alternativ är att försöka få tillgång till Järvinens båt.

Toppidrottschefen Mika Lehtimäki avslöjade redan förra veckan att olympiska kommittén vill sätta punkt för spekulationerna kring seglaren Janne Järvinens OS-biljett.

På onsdagen kom beslutet.

Järvinen, som tillsammans med Sinem Kurtbay skaffade Finland en OS-biljett i klassen Nacra 17, ratas till förmån för Akseli Keskinen.

Beslutet motiverades med att Keskinen och Järvinen betraktades som ungefär jämnstarka ur ett sportsligt perspektiv, men att den 21 år gamla Keskinen är mer lovande än den 24 år äldre Järvinen. Olympiakommittén var nämligen tvungen att följa sina egna spikade kriterier och enligt dem kan inte ens en fängelsedom påverka uttagningen.

Järvinen har av tingsrätten dömts till fängelse i två och ett halvt år för delaktighet i droghärvan Katiska. Domen har inte vunnit laga kraft och Järvinen har meddelat att han kommer att överklaga till hovrätten, en rättsprocess som inte hinner bli klar före OS.

"En båt är på väg till Tokyo"

Jan Thorström, verksamhetsledare för seglingsförbundet Segling och Båtsport i Finland rf, välkomnar beslutet.

– Vi har varit delaktiga i beredningen, så i den bemärkelsen kunde vi vänta oss det här beslutet. Som grenförbund står vi förstås bakom beslutet och valet, säger Thorström till Yle Urheilu.

– Vi kan stödja olympiakommitténs beslut även ur ett idrottsligt perspektiv. Som kommittén konstaterar är de idrottsliga skillnaderna små. Beslutet är välmotiverat.

Vi har diskuterat frågan med våra samarbetspartners

Järvinen har själv finansierat sin satsning och äger båten som han och Kurtbay av allt att döma hade tävlat med om båda blivit uttagna. Det är nu oklart om Järvinens båt står till Keskinens och Kurtbays förfogande i Tokyo.

– En båt, som både paren har tävlat med, är på väg till Tokyo. Tidtabellen håller. Men vi vet inte vilken båt som kommer att användas.

Är det ett alternativ att försöka hyra eller köpa Järvinens båt?

– Det är en av frågorna som fortfarande kvarstår. Och om det över huvud taget är ett alternativ att tävla i Järvinens båt, säger Thorström.

Thorström välkomnar olympiakommitténs beslut med tanke på Järvinens situation.

– Vi har diskuterat frågan med våra samarbetspartners. Vi ser en bred kontext i det hela.

Diskussion om artikeln