Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också 65 år fyllda kan få välja mRNA-vacciner om de vill – 70 procent kan vara vaccinerade i juni eller juli

Från 2021
Ung person får coronavaccin i armen. Sjukskötaren Tiina Palm vaccinerar astmatikern Juha Sjögren.
Bildtext Unga personer ges på grund av risken för blodproppar alltid ett mRNA-coronavaccin i Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Institutet för hälsa och välfärd meddelar att 65–69 år gamla personer kan vaccineras med så kallade mRNA-vacciner om de så vill. Pfizer Biontech och Moderna tillverkar mRNA-vacciner.

Tillgången på mRNA-vaccin har blivit bättre och från och med nästa vecka kan i grunden friska 65–69-åringar välja att ta mRNA-vaccin. På mindre orter är det möjligt att mRNA-vaccinerna blir tillgängliga lite senare, säger man vid hälsomyndigheten.

Astra Zenecas vaccin är av ett annat slag och det ges i Finland bara till personer som är 65 eller äldre. Astra Zenecas vaccin kan i sällsynta fall orsaka ovanliga blodproppar. Det gäller i synnerhet personer som är yngre än 60 år.

65 år fyllda personer som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin ska i första hand få Astra Zeneca också som andra dos, skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande. I åldersgruppen 65–69 har något över hälften fått minst en vaccindos.

De som är yngre än 65 ges alltid ett mRNA-vaccin som andra dos, säger överläkare Hanna Nohynek till Svenska Yle. Enligt Nohynek vill man undvika en situation där en andra dos Astra Zeneca eventuellt ytterligare skulle öka risken för blodproppar hos personer som är yngre än 65.

70 procent vaccinerade kanske redan i slutet av juni

Nohynek säger att Finland kan ha nått siffran 70 procent vaccinerade i slutet av juni eller i mitten av juli tack vare de stora leveranserna av Pfizer-Biontechs vaccin. Andelen 70 procent vaccinerade har förknippats med flockimmunitet.

– Om människorna väljer att bli vaccinerade har man tänkt att det händer i slutet av juni eller mitten av juli, säger Nohynek.

Diskussion om artikeln