Indiens coronakurva fortsätter att peka rakt uppåt: sjukhusen nära bristningsgränsen i skuggan av hindufestivaler och valkampanjer
Överfulla begravningsplatser, kremeringar som pågår dygnet runt, och sjukhus på bristningsgränsen. Det här präglar stora delar av Indien just nu, där de nattliga utegångsförbuden och nedstängningarna blir allt fler.
Förutom en mutation av coronaviruset i Indien som tros sprida sig snabbare, har Modis beslut att lätta coronarestriktioner i februari fått skulden för den astronomiska ökningen av coronafall.
Bland annat tillät han den miljonbesökta hinduiska festivalen Kumbh Mela arrangeras.
Under den senaste veckan har landets myndigheter rapporterat över 200 000 nya coronafall dagligen.
Idag på torsdag rapporterades rekordmånga nya fall på ett dygn, 314 835, samtidigt som över 2 104 rapporterades ha dött i covid-19.
Totalt har över 180 000 personer bekräftats ha dött i covid-19 i Indien.


Bristen på syrgas är ett akut problem
Just nu är bristen på syrgas, bäddplatser och utrustning ett akut problem vid många sjukhus.
I delstaten Madhya Pradesh berättar personalen på ett sjukhus i Damoh-distriktet att rädslan för att syrgasen ska ta slut har lett till att anhöriga till coronapatienter stjäl syrgastuber från sjukhusets lager.
Kirurgen Mamta Timori säger att det är upprörande, samtidigt som personalen arbetar dygnet runt för att ta hand om patienterna och sjukhuset tar emot fler än det har kapacitet för.
- De (tjuvarna) borde använda sina hjärnor. Hur ska de ens lyckas koppla syrgastuber till patienter även om de stjäl dem? De vet inte heller vem som behöver syrgas eller inte.
Timori säger att en del anhöriga stulit två eller tre tuber och fört iväg dem med bil. Och när personalen har försökt resonera med tjuvar har de blivit fysiskt hotade.
Huvudstaden New Delhi är den hårdast coronadrabbade staden just nu. Där meddelade myndigheter på onsdagen att syrgasen på en del stora sjukhus skulle ta slut inom bara några timmar.
Var tredje invånare i New Delhi uppges testa positivt för covid-19.
Modi vill inte stänga landet igen trots "coronastorm"
Premiärminister Narendra Modi sa i ett tv-tal till folket under tisdagen att Indien nu befinner sig i en coronastorm som överväldigar hela hälsosystemet.
Trots det kritiska skedet, sa Modi att landet ska göra allt det kan för att inte behöva stänga ner hela landet igen.
- Jag ber alla delstater att använda nedstängning endast som en sista utväg.
Modi vill att delstaterna i stället ska fokusera på att isolera mindre områden om det behövs.
Kumbh Mela-festivalen blev en superspridare
Modi har fått hård kritik för att han lättade på restriktioner i februari när coronasiffrorna var låga, och tillät religiösa festivaler och politiska evenemang.
Modi har själv deltagit i politiska möten som lockat tusentals åhörare.
Det här tros höra till huvudorsakerna till de snabbt stigande siffrorna.
Särskilt den massiva hinduiska festivalen Kumbh Mela i staden Haridwar i norra Indien, har pekats ut som en superspridare.
Festivalen har sedan januari lockat omkring 25 miljoner pilgrimer.
Festivalen ses som hinduernas viktigaste vallfärd. Den ordnas fyra gånger på tolv år och roterar mellan fyra städer vid olika heliga floder.
Modi bad i lördags religiösa ledare att avsluta Kumbh Mela-festivalen i förtid. Den skulle egentligen pågå till slutet av månaden.
Migranter flyr när nya nedstängningar hotar
För ett år sedan ledde den indiska regeringens hårda coronaåtgärder till ett utbrett lidande bland landets fattiga.
Samtidigt störtdök ekonomin. Regeringen har därför undvikit att införa liknande åtgärder på nytt.
Nu råder ändå nattliga utegångsförbud i vissa delstater, och delar av samhället har stängts ner.
I Indiens största delstat Maharashtra, som är hem för finanshuvudstaden Mumbai, har drabbats värst av coronaviruset under den här vågen.
Många migrantarbetare lämnar nu delstaten, i rädsla för en ny sträng nedstängning som planeras den här veckan och kan göra det svårt för dem att ta sig hem.

Indiens vaccinationskampanj oroar omvärlden
Hittills har omkring 130 miljoner doser coronavaccin delats ut i Indien, med sin över 1,3 miljarder stora befolkning.
Landet inledde en kolossal vaccinationskampanj i mitten av januari, men vaccineringen har inte varit så effektiv som man hade hoppats.
Det här sägs bero på att vaccintillverkare i landet inte kan möta det enorma behovet tillräckligt snabbt.
Från och med den första maj är det ändå meningen att landets coronavaccinering ska öppna för alla Indiens 900 miljoner vuxna.
Det här väcker oro i andra delar av världen, eftersom det kan innebära att Indien kommer att ytterligare dra ner på exporten av vaccin till omvärlden.
Indien har redan tidigare i år skurit ner på sin export av coronavaccin rejält, vilket bland annat har påverkat det FN-stödda Covax-initiativet som ska hjälpa fattiga länder att få tillgång till coronavaccin.
Källor: the Guardian, Reuters
22.4.2021 Artikeln uppdaterades med nya coronasiffror och grafer