Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rökfri innan operation – Lojo sjukhus uppmuntrar patienter att sluta röka

Från 2021
Tobaksfimp.
Bildtext De som fimpar för gott några månader före operation återhämtar sig snabbare jämfört med dem som röker. Tobaksprodukter försämrar sårläkningen avsevärt.
Bild: Yle

I början av maj tar Lojo sjukhus i bruk verksamhetsmodellen "Rökfri till operationen". Patienter som inte röker eller slutar helt och hållet innan planerade operationer har färre infektioner, såren läks bättre och återhämtningen går snabbare jämfört med dem som röker.

Det här framkommer i ett pressmeddelande från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS.

För att uppnå målet, det vill säga få folk att sluta röka innan de blir opererade, samarbetar Lojo sjukhus med primärvården.

Redan innan patienter får remiss där deras operationsbehov bedöms, kommer de att erbjudas olika verktyg för att sluta röka. Det här sker inom primärvården, det vill säga på hälsovårdscentralerna.

Inom den specialiserade sjukvården överväger kirurgen noggrant om patientens rökning utgör en en orimlig operationsrisk.

Om man slutar använda tobaksprodukter några månader innan operationen uppnår man det bästa behandlingsresultatet.

Enligt överläkaren i kirurgi, Susanna Sarkio vid Lojo sjukhus minskar sårinfektioner med 30–40 procent och alla komplikationer som anknyter till operationer minskar upptill 40–60 procent.

Verksamhetsmodellen "Rökfri till operationen" har varit i bruk i Lojo stads primärvård och också på andra håll inom HUS, det vill säga Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Också flera andra sjukvårdsdistrikt använder sig av modellen.

Källa: HUS, Lojo sjukhus

Diskussion om artikeln